Horváth Gábor: Isten hozta!

Az óceánba szórt pénz mind a 3,88 milliárd forint (tizenötmillió dollár), amit a Magyarországi Kezdeményezések Alapítványba öl a kormány. Fellegi Tamás érvelhet okosan, meggyőzően, akár ékesszólóan is Washingtonban, ahol mostanában él, ennek a magyar kormánynak már menthetetlenek az amerikai kapcsolatai. Adhatnak bármennyi pénzt egyes republikánus politikusok választási kampányára (adnak), fektethetnek bármekkora összeget a holokauszt jövőre esedékes kerek évfordulójára való megemlékezésbe (fektetnek), senki nem mossa le Orbán Viktorról, hogy a Jobbik választóira hajt.

Pláne, hogy ő maga mondta a parlamentben. Ordas eszmék híveinek szavazataival építené sajátosan magyar „demokráciáját”, közben persze szeretné nemzetközi hatású államférfinak láttatni magát.

Ebbe az idillbe rondított bele az amerikai nagykövetség tegnapi közleménye, amely a legmagasabb rangú magyar vezetőket sürgeti, ítéljék el a Szabadság téren történt gyalázatot, Horthy Miklós szobrának felállítását. Ugyanez történt 2001 őszén, amikor Washington azt kérte, Orbán Viktor személyesen emeljen szót Csurka István alávaló, a terrortámadásokért nem a tetteseket, hanem az áldozatokat felelőssé tevő országgyűlési kirohanása ellen.

Nem emelt szót, csupán megbízható külügyminiszterére bízta a „diplomáciát”, mert akkor is a szélsőséges szavazatokra ácsingózott. Azóta nem tehette be a lábát a Fehér Házba, és most már nem is nagyon fogja, pedig mostani mandátuma elején is voltak még ilyen vágyai, ugyanaz a snájdig külügyminiszter beszélt erről 2010 nyarán.

Washingtonban éppen bejelentették, hogy – mint azt a Népszabadság már hónapokkal ezelőtt megírta – Colleen Bell személyében új nagykövet érkezik Budapestre. Arról nem szól a fáma, mi telt ilyen hosszú időbe, a magyar Külügyminisztérium mostanra mindenesetre megadta a formális beleegyezést. A négygyermekes Los Angeles-i tévés producernek nem lesz egyszerű dolga, ha legalább beszélő viszonyt akar kialakítani a fogadó ország kormányával. A félhivatalos nyomtatott szócső éppen tegnap vádolta meg az Egyesült Államokat azzal, hogy nem egyszerűen lehallgathatta a magyar miniszterelnököt, de egyenesen annak politikai ellenfelei javára fordíthatta az így szerzett információkat. Ez, bármekkora ostobaságnak tűnik így önmagában, alighanem egy új kampány kezdete, amelyben az amerikaiak is felkerülnek Orbán Viktor halálos ellenségeinek egyre bővülő listájára a Nemzetközi Valutaalap, Brüsszel, a komplett külföldi sajtó, a zöldek, a liberálisok és a baloldal mellé. Ellenük is folyik majd ezentúl a rezsiharc. A jobboldali sajtó a kémkedés ürügyén pillanatokon belül azt fogja követelni Orbán ellenzékétől, hogy ítélje el Amerikát. Erre egyedül a Jobbik lesz hajlandó – a többiek hazaárulóknak lesznek kikiáltva. Már megint.

Szegény Colleen Bell még nem tudja, hová szól a repülőjegye.

Colleen Bradley Bell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.