Hová lett Bobe Gáspár Ernő vonója?

A vonós hangszeren játszó művészek tudják, hogy a hangerő és a tónus (hangszín) kifejtésében a bal kéz ujjai mellett meghatározó szerepe van a vonónak. A kápához közel, általában a vonó alsó harmadában nagyobb a kifejthető erő, ebből következően nagyobb a megszólaltatott hangerő is, amely annál kisebb, minél feljebb megyünk a csúcs irányába.

Bobe Gáspár Ernő kivételes tehetsége abban állt, hogy nála a kápától a csúcsig, vagyis a vonó teljes hosszában azonos volt a hangerő és a tónus, illetve tetszése szerint alakította ezeket. Őt nem korlátozták a fizika törvényei, és ettől volt páratlanul szép a hegedűjátéka.

Nos, ez a vonó tűnt el a Baross utca és a Szigony utca sarkán kialakított Muzsikusok parkjából. A művész játékra emelt kezéből hiányzik a játékszer, amellyel csodákat művelt, és ez sokkal súlyosabban esik a latba, mint Raduly állásfoglalása. Mert Radulyt el fogják felejteni az emberek, de az elfuserált emlékmű még nagyon sokáig ott fog állni. Hogy ennek mi lehet az oka, azt elképzelni sem tudom. Szándékosságot botorság lenne feltételezni. Művészi koncepció? Abszurdum. Felületesség? Nem kizárt, de nem is valószínű. Ha lenne érzékem a fekete humorhoz, azt mondhatnám, hogy a színesfémtolvajok jártak erre. Azt sem tartom lehetetlennek, hogy merényletről van szó, motivációja a szándékos ünneprontás, de ennek is kicsi a valószínűsége, ezen kívül mit szólna ehhez az alkotó művész, illetve az átvevő. Lehet, hogy meg sem nézte? Lehet, hogy ezek a személyek még nem láttak hegedűt? Nem tudják, hogy a vonó ennek a hangszernek a tartozéka? Ez is kizárható, hiszen Járókánál, Berkinél, Pertisnél ott van a vonó. Miért pont a Bobe kezéből hiányzik? Ki tudja?

Később ismét elmentem megnézni: hátha helyreállították a hibát, de nem. Változatlanul hiányzik a vonó Bobe Gáspár Ernő kezéből.

Romano Rácz Sándor

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.