Gergely Márton: Mi a baja?

Az az érzésem, hogy nem értik. A baloldali politikusok közül sokan nem értik, mi a gond a bajai videohamisítással. Azt tudják, hogy az ügy kínos, s felettébb kellemetlen, de – a jelek szerint – nem fogják fel, miért tűrhetetlen, ami a választások tisztaságát megkérdőjelező kamuvideó kezelése során történt.

Fodor Gábor például azt írta Gyurcsány Ferencnek, hogy az egész botrány a Fidesz érdekeit szolgálja. A baloldali sajtó azonban remélhetőleg nem azért írt megannyi cikket a trafikok országos lenyúlásáról, mert az árt a kormánypártoknak, hanem mert az ügy minden részlete sértette igazságérzetét. Schmitt Pál diplomamunkáját sem azért kellett leleplezni, hogy Orbán elveszítse egy jó katonáját, hanem hogy az ország élén ne állhasson egy csalása tárgyát minden törvényre odaszignáló személy. Egy botránynak lehet ugyan politikai színezete, de felháborodásunkat mégis a konkrét eset váltja ki, nem a szereplők párttagsága.

A bajai üggyel egy időben azzal próbálkozik a szombathelyi MSZP, hogy városi ellenfeleit összefüggésbe hozza olyan partikkal, amelyeken a résztvevők kokaint fogyaszthattak és fizetett szexuális szolgáltatást vehettek igénybe. Mi ezzel a probléma? Hogy aki ilyet tesz politikusként, az bizonyára úgy gondolja, felette áll a törvényeknek, s ezt is megteheti. Bizonyítsa ennek az ellenkezőjét a rendőrség, a kábítószerrel való visszaélést büntesse a bíróság, a morális ítéletet pedig hozza meg a választó.

Erkölcsi tekintetben a bajai videó ügye a közéletben sokkal súlyosabb, mint a tudatmódosítók használata. Mert itt valakik a demokrácia legszentebb alapvetésével szórakoztak: hogy a polgár szabadon dönthet szavazatáról, és annak tudatában mondhat véleményt, hogy az épp annyit ér, mint mindenki másé. A kamuvideó készítői és felhasználói e hitet akarták megrengetni, hogy ezzel ellenfeleiknek ártsanak.

Ezen a ponton nem szabad, ahogyan Fodor Gábor javasolja, az első bajai voksoláson jogerősen megállapított választási csalásra mutogatni. A hamisított felvétellel valakik politikai előnyt akartak kovácsolni abból, hogy a demokratikus rendszer legitimációját aláássák. Ennél nagyobb bűnt politikában nehéz elkövetni.

Ezért kell a botrány minden vétkes szereplőjének távoznia a közéletből, kedvezzen jelen pillanatban bárkinek is az ügy feltárása. Ezért kell a botrányba keveredett pártoknak belső vizsgálatot indítaniuk, és hitelt érdemlően közzétenniük: részükről kik, mikor és milyen módon kerültek kapcsolatba a felvétellel. Valakiknek a nyilvánosság félrevezetése volt a céljuk, most az MSZP-nek és a DK-nak a bizalmat teljes átláthatósággal kell helyreállítania. Így az ügy megnyugtató lezárása, vagyis a megrendelő azonosítása is lehetővé válhat.

Pontosan tudjuk, milyen árat fizetünk azért, ha a számunkra fontos eszme képviseletében fellépő politikusok morális csődig jutnak. Lehet, hogy a rövid távú előny a Fideszé, de ha a baloldal ebben az esetben képes lenne az öntisztulásra, annak mindannyian a nyertesei lennénk.

A kecskeméti rendőrök a bajai videóhamisítás tárgyi bizonyítékával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.