Tamás, a méltatlan

Tamásban egy publicista veszett el. Sajnos túl mélyen ahhoz, hogy valóban értékelhető írásai legyenek, de törekedni, törekszik. Valahogy különös érzéke van ahhoz, hogy saját írásaiban olyan magas labdákat dobjon fel az általa szapult embereknek, szervezeteknek, amelyeket igazán önmegtartóztatás lenne nem lecsapni.

Tamás azt írja legújabb, színvonalas publicisztikájában a Népszabadság hasábjain, hogy ők lesznek a legerősebbek. És ő fogja vezetni őket, mert fiatal, dinamikus, nemzetközi stb., stb., stb. Hozzáteszi, XXI. századi formában jelenítik majd meg az „örök tartalmat” – akármi legyen is az. Nekem erről csak szegény József Attila Ódája jut eszembe. Hadd ne kelljen leírnom, mit festett ilyen szép költői képbe. (Az örök anyag boldogan halad benned a belek alagútjain...)

No, de Tamás nem hagyja abba itt, a barnás, bűzölgő, altáji résznél. Képes leírni azt is, hogy „Nincs átjárás a két dimenzió között, a politikus nem játszhat civilt, nem játszhat szakszervezeti embert, és fordítva: mi sem küldünk senkit a politikába”. Mindezt nem erőszak hatására, vagy hallucinogének befolyása alatt, hanem saját maga, vélhetőleg józanul, csak úgy leírta. Ő. Aki társelnöke és alapítója volt annak a Szolidaritás mozgalomnak, amely mára az egyik vezérhajója (szeretne lenni) az ellenzéki összefogásnak, egyértelműen pártként viselkedve, kifejezetten egy másik párt ellen szövetkezve.

Most akkor hogy is van ezzel a nincs átjárás a politika meg a szakszervezetiség között? Csak nekem tűnik úgy, mintha Székely Tamás nemhogy átjárna, hanem maga volna az átjáróház? (Tudta? A Magyar Szolidaritás Mozgalom székhelye a mai napig egybeesik a VDSZ székházával.)

Elkalandoztam.

Tamás úgy véli, aki nem szervezett országos tiltakozásokat a rekordméretű áfa, az egykulcsos adó és az étkezési jegyek agyonadóztatása ellen, az áruló, és aki hallgat mellette, az is méltatlan a pozíciójára.

Nos, hát ez aztán őszinte önkritika volt, és hát ha valóban így gondolod, várjuk a lemondásod, Tamás.

Avagy elkerülte a figyelmemet az a nagyszabású országos akció, amit az Autonómok – de legalább a VDSZ – szervezett volna ezekért az ügyekért? Túrom a netet, túrom, de országos akcióra nem ad ki mást, mint a Liga Szakszervezetek félpályás útlezárásait 2011-ben. Ami ráadásul többször is volt. Nem csak amolyan fellángolásszerűen.

És akkor most, hogy megállapítottuk Tamás saját, írásos véleménye alapján, hogy ő méltatlan, adjunk egy kicsit a szurkálásnak is még! Mert, mint említettem, azt írja, hogy ők majd XXI. századi módon jelenítik meg a munkavállalói érdekképviseletet. No, ez ám az önbizalom, vessünk egy pillantást a jövőbe, ahol Székely Tamás vezeti az új SZOT-ot, és ő szab irányt a modern kommunikációnak. Amikor átvette Borsik Jánostól az elnökséget, mindjárt le is csapott például a www.autonomok.hu honlapra. Hogy majd ő modernizálja, mert – nyilván – ért hozzá. Nos, hölgyeim és uraim, tavaly december óta ez a honlap megtáltosodott. A főmenüben például, az Autonóm menüben mit találunk? Ugyanazt, amit más főmenüpontok alatt is találhatunk, ha kicsit érdeklődünk a szervezet és mondjuk a szolgáltatásai iránt. (Autonóm: Feltöltés alatt)

Ennél már csak a büszkén hirdetett közösségi médiás felületek mókásabbak, amelyek vagy visszavezetnek az autonómok főlapjára, vagy nem a megfelelő Facebook-oldalra mutatnak. Nem lenne ám ez drága mulatság, csak egyszer valakit oda kéne engedni hozzá, aki ért is hozzá. Ja, és persze kellene tartalom is, ami akciók és mondandó nélkül nehézkes legalábbis.

Komolyan mondom, rossz belegondolni, hogy ez lesz a magyar szakszervezeti mozgalom jövője, ha Székely Tamás veszi kezébe a dolgokat. Könyörgöm, egy honlapot nem tud megtölteni tartalommal, nemhogy egy 250 000-es szervezetet! Feltöltés alatt...

És akkor legvégül az erőről. Tamás, az erőt nem feltétlenül darabszámban mérik, tudod? Nincs köztünk vita, a SZOT újjáélesztésével valóban a legnagyobb taglétszámú szakszervezeti konföderáció jön létre, de sajnos ez nem egyenlő a legerősebbel. Mert a legerősebb az, aki a legtöbbet eléri. Márpedig a legtöbbet eddig a Liga Szakszervezetek ért el.

A szerző a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.