Devizahitel, határidő

Túl gáláns ajánlatot tettek a bankok a devizahiteleseknek szánt legújabb mentőcsomaggal. Az MTI-nek tegnap nyilatkozó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint legalábbis a bankszövetség javaslata nem felel meg annak a kormányzati elvárásnak, hogy a forintban eladósodottak ne járjanak rosszabbul, mint a devizaadósok.

Kovács Levente, a szervezet főtitkára a Kossuth rádióban hétfőn arról beszélt, hogy a bankok mostani elképzelése alapján legalább 20 százalékkal csökkenne minden devizahiteles törlesztőrészlete. A kevesebb tehát ebben az esetben is több lett volna.

A bankok persze nem csak azon csúsztak el, hogy a kormányzati elvárásokat meghaladó mértékben akarták csökkenteni a havi részleteket. A miniszternek az sem tetszett, hogy elmondása szerint nem szűnnének meg a devizaalapú lakáshitelek – igaz, múlt pénteken még Varga Mihály is arról beszélt, hogy a kölcsönök kivezetéséhez három-öt évre van szükség. A legnagyobb probléma azonban továbbra is az, hogy a bankok a kormányt bombázzák ötleteikkel, ahelyett, hogy maguk állapodnának meg a közel félmillió devizaadóssal, és vezetnék ki a háromezermilliárd forintra rúgó hitelállományt.

A két hónapja megszabott ultimátum három nap múlva lejár, a megoldáshoz azonban látszólag azóta sem kerültünk közelebb. Mindenesetre ígérete szerint a kormány most már maga lép, november elején benyújtja saját javaslatait a parlamentnek. Meglepődni azonban akkor sem fogunk, ha a kabinet előterjesztésében végül mégiscsak a bankok elképzelése köszönne vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.