Szalay Tamás Lajos: Tóth Imre hátat fordít

Munka nélküli olvasztárból lett médiaszereplő néhány hónapja Tóth Imre, a baloldali éhségmenet egyik megálmodója. A borsodi férfi elsősorban a fokozódó munkanélküliség és kilátástalanság ellen emelte fel a hangját és próbálta felhívni a figyelmet az „egyszerű melósokra”, akikre az Orbán-kormány nem fordít elég figyelmet.

Az éhségmenet után egy gyártelep biztonsági őreként kapott munkát, de alig pár hónap múltán immár újra munkanélküli. Most úgy látja, hogy az ellenzék nagyon erőtlen, és már csak az hiányzik, hogy „egy Donhoz méltóan kezet csókoljanak Orbán Viktornak”. Akkor most: ezt így hogy? Akkor döntött úgy Tóth Imre, hogy valamit tennie kell, amikor egy közeli barátja öngyilkos lett saját és a borsodi „melósok” kilátástalan helyzete miatt.

Karcos beszédeket is tartott az őt ünneplő tömegek előtt, rendre erősen kritizálva a jelenlegi kormányerőket és Orbán Viktort. Az olvasztár viszonyulását a jelenlegi miniszterelnökhöz legjobban az jellemzi, hogy személyesen vett részt a Fidesz elnökét mintázó hungarocellszobor legutóbbi, botrányt kavaró ledöntésében. Utóbbi kapcsán kifejezetten sérelmezi is, hogy az ellenzék visszavonulót fújt az ügyben, és „meghunyászkodva” elnézést kért a Fidesztől.

A radikálisabb hangot elváró férfi szerint ez az eset is jól mutatja az ellenzék gyengeségét. Miközben alapvetően a borsodiak munkától való megfosztottsága miatt „indult be”, az éhségmenetet követően – némi cikcakk után ugyan, de látszólag hamar – munkára talált: egy közeli gyártelepen kapott biztonsági őri feladatot. Pár hónappal később azonban innen is távozott, mivel a munkának nem volt semmi értelme, ugyanis két hónapig egyáltalán nem kapott fizetést.

Az éhségmenetelő olvasztár most úgy döntött: elhagyja az országot és külföldön keres megélhetési lehetőséget. Novemberben hat hétre Hollandiába utazik, ahol egy gipszkartonfalakat építő csoport tagjaként vállal majd munkát, reményei szerint és vélhetőleg a hathetes periódus után újabb „szezonra” szerződve majd. Tóth Imre szerint nem maradt más, mint hogy megragadja azokat a lehetőségeket, amelyek – akár külföldön – adódnak a számára. A diósgyőri, magát proligyereknek nevező férfi szerint mindaz, ami az országban történik, a végletekig kiábrándító.

A kormányerők továbbra sem fordítanak kellő figyelmet a kisemberekre, az elszegényedő és egyre nehezebb helyzetben lévő munkavállalókra vagy munkát vállalni akarókra. Az ellenzékkel sem elégedett, mert szerinte a baloldali össze nem fogás eredménytelenül próbál szembeszállni a Fidesszel. Az olvasztár kérdésemre elmondta: ha sikerül megerősítenie az egzisztenciáját, akkor talán megpróbálkozik majd a választásokon való részvétellel is, hogy a „valódi kisemberek is képviselve legyenek” az Országgyűlésben. Addig viszont irány Hollandia. Hát így.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.