Tóth Levente: Köztitok

Még mondja valaki, hogy a kormányerőnek nem fontosak a hajléktalanok. Ha a tények ebben eddig bizonytalanná tehettek is valakit, most itt van a perdöntő bizonyíték: olyannyira fontosak, hogy a fővárosban nekik készülő éjjeli menedékhelyek és nappali melegedők létrehozását nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva kivonták a közbeszerzési szabályok alól.

És tényleg: ilyen helyeken a hajléktalanokon túl államérdekek húzhatják meg magukat. Ahogyan azt is feltétlenül érdemes elrejteni a köz elől, hogyan választják ki a médiahatóság irodáiban takarító céget. Fő az éberség! Mi minden lehet azokban a kukákban!

Nyilván oka van annak, hogy a kormányváltás óta többszörösére emelkedett azoknak a közbeszerzéseknek a száma, amelyeket a nemzetbiztonság védelmére hivatkozva kivontak az általános szabályok alkalmazása alól, valamint ezzel együtt eltüntettek a nyilvánosság vizslató szeme elől. Százmilliárdban mérhető az a közpénz, amelyet azután ilyen indokokra hivatkozva úgy költhettek el, hogy arról lényegében nem tartoznak beszámolni a pénzt biztosító köznek.

Ezekről a megbízásokról jószerével semmit sem lehet tudni. Már az is szép, ha legalább az kiderül, ki nyerte el a megbízást. Ügyes. Legalábbis annak, akinek a közbeszerzés nem a közpénzek felhasználásának átlátható formája, hanem szükséges rossz, ami megnehezíti, hogy annak és annyiért adjon egy állami megbízást, akinek és amennyiért akar.

Azt mégsem lehet mondani (legalábbis egyelőre), hogy a franc akar itt bíbelődni közbeszerzési pályázatokkal, tudjuk mi, kinek akarjuk a megbízást és a pénzt adni, akkor pedig minek itt pepecselni bürokratikus kiírásokkal, ahol még azon is kínlódhatunk, miként hozzuk ki az elvárt győztest. Most még kell a fügefalevél, amely eltakarja a valódi szándékunkat. No, az ilyen jogi takarások megtalálásában mindig is innovatív volt a most kormányzó erő. Ebben tényleg van mit tanulnia tőlünk Brüsszelnek. Most is.

A csak kivételes esetre megadott felmentési lehetőséget elkezdték alkalmazni szinte mindenre. A kétharmad nem gatyázik, azt is ő mondja meg, mikor indokolt nemzetbiztonságilag elrejteni egy beszerzést. Az EU meg csak néz bambán: ezek a fideszes fiúk megint kitaláltak valamit! Csak fantázia és pofa kérdése, mi mindenről lehet azt állítani, hogy nemzetbiztonsági érdeket képvisel.

Ha eléggé motivált az ember, akkor akár a közhivatalok vécépapír-beszerzését is tekintheti annak, hiszen könnyen belátható: nagyon nem mindegy, hány rétegű. Bárhol befurakodhat az ellen! Ráadásként ami titkos, abból botrány is nehezebben lesz. Nem jöhetnek a firkászok mindenféle adatigénylésekkel. Titok, és kész. Legyen elég ennyi. Meg kell érteniük, hogy kérdezősködésükkel nem sodorhatják veszélybe a közterületekről végre akolmelegbe terelt hajléktalanjainkat. A nemzet biztonsága minden előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.