Révész Sándor: Voksot vagy életet!

A jövő évi választások egyik legfontosabb kérdése eldőlt. 2014-től Orbán Viktor nem lesz szabadon választott, legitim kormányfő Magyarországon. Kormányfő lehet, legitim nem.

A választások legitim győztese csak az ellenzék lehet. Egyszerű: a törvénytelen előnyszerzéssel elért győzelem nem legitim, a törvénytelen hátrányok elszenvedése ellenére elért győzelem legitim. Mint az amerikaifociban vagy a kosárlabdában. Ha szabálytalanság révén sikerült a nagy dobás, akkor nem érvényes, ha szabálytalanság ellenére, akkor érvényes. Arról ne is beszéljünk, hogy még pluszdobás, pluszyardok is járhatnak érte.

Nem egyértelmű, hol az a pont, amikor már nem beszélhetünk a regnáló hatalom által legitim módon megnyerhető, szabad választásokról. De most már egyértelmű, hogy túl vagyunk e ponton. A politikai verseny szabályait a kormánytöbbség a saját érdekei szerint átírta, versenytársai álláspontját semmibe vette, a választókerületeket szintén egyoldalúan alakította ki, kizárólag a saját előny szempontja szerint.

Az új szabályokkal kirívóan aránytalan, a választói akaratot szélsőségesen eltorzító rendszert hoztak létre, mely két-három nagyobb párton kívül mindenkit ellehetetlenít. A közmédiát és a nyilvánosság tereinek túlnyomó részét hatalmi eszközökkel elfoglalták, a végrehajtó hatalom korlátozásának, ellenőrzésének intézményeit felszámolták, a választások törvényes lebonyolításának a garanciáit jelentős részben eltüntették. Elfogadom, mindez még nem mindenkinek elég ahhoz, hogy egyértelmű legyen: túl vagyunk ama ponton.

De Baja után már nem lehet nem látni, miről van itt szó: a kiszolgáltatottsági láncolat teljesen kiépült, és ki lett próbálva, miként lehet azt önkorlátozás nélkül, demonstratív gátlástalansággal működtetni úgy, hogy a szavazatvásárlásnak, szavazatzsarolásnak ne legyen korlátja, s a megfélemlítés, a fenyegetettség kiterjedjen minden ellenzéki kampánytevékenységre.

Minden döntési folyamatból a lehetőségek határáig és azon túl kiiktatjuk az automatizmusokat, a normativitást, az objektív szempontokat, az átláthatóságot, a megosztott hatásköröket. Egzisztenciád, anyagi helyzeted, funkciód, állásod, vállalkozásod helyzete, megrendeléseid, pályázataid sorsa, életed nyugalma tőlünk függ. Korlátlanul jutalmazhatunk és büntethetünk. Közvetlenül vagy közvetve kirúgathatunk („ha nem rúgod ki, kirúgunk”), fölvehetünk, a bevételeidet megsokszorozhatjuk, töredékére csökkenthetjük.

A hatalmi gépezetben tevékenykedőknek van bőven jutalom siker és nincs kegyelem bukás esetén, ezért senki nem engedheti meg magának, hogy válogasson az eszközökben, hogy ne legyen gátlástalan. Akár kampányol, akár a választási bizottságban ül. Aki az ellenzékkel szóba áll, azt fölkamerázzuk a feketelistánkra, aztán gyötörje a lelkifurdalás, amiért kockára teszi családja, gyermekei békéjét és megélhetését.

A láncolat legalján pedig ott vannak a teljes kilátástalanságban vegetálók, akiknek most már alanyi jogon csak éhezés és didergés jár. Ha a hatalom helytartói nem adnak nekik közmunkát, nem ítélik megfelelőnek a viselkedését és a háza rendjét, egyetlen fillér nélkül maradnak. Amúgy meg a legkevesebb is sokat ér nekik. Teljesen kisemmizték őket, így választást nyerhetnek velük. Mert megérdemlik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.