Fejezze be, mondjon le!

A pedagógusok többsége most szembesül azzal a döbbenetes helyzettel, ami a köznevelés terén az augusztusi jogszabálymódosításoknak köszönhetően kialakult. A kaotikus állapotok kialakulásáért – a tankönyvellátási mizériától kezdve az üres, a közvéleményt szándékosan megtévesztő, manipuláló, hurráoptimista nyilatkozatokig – az oktatási ágazatban dolgozók helyzetének soha nem látott romlásáért, ebből eredően a ránk bízott gyermekek kilátástalan sorsáért, mint a PSZ elnökét, önt is súlyos felelősség terheli!

Az ön 2013. januári „tárgyalásainak” köszönhetően kialakult „megállapodás” a legalapvetőbb szakszervezeti jogról, a nyomásgyakorlás legfőbb eszközéről mondott le – a semmiért. („A megállapodás érvényességi ideje alatt a pedagógus-sztrájkbizottságban részt vevő szakszervezetek – a benne foglalt kérdéskörökben – nem élnek a munkabeszüntetés szervezésének jogával”.) A megállapodásban foglaltak nagyrészt nem teljesültek, hiszen januárban ezekre semmiféle garanciát nem kaptak. Ezek közül a legérzékenyebben érint bennünket:

– Nem született meg az ágazati kollektív szerződés nemhogy 2013. június 30-ra, de a mai napig sem. Ennek „eredménye”, hogy differenciálatlanok a pótlékok, őskáosz van a munkarend meghatározásában, a „cafeteriaelemek” elosztása változatlanul igazságtalan. – Nem kerültek a szakvizsgázott pedagógusok jogszabály erejével a pedagógus II. fokozatba. – Nem teljesült a magasabb fokozatba kerülés lehetőségének határideje – 2014. január 1-je sem. – Nem megoldott a túlmunka díjazása, pedig azt ígérték, hogy amennyiben az életpálya nem kerül teljességében bevezetésre – ennek ellentételezéseként ezt megkapjuk.

Ráadásul a jogszabályváltozás újabb – januárban még nem látott – megszorításokat tartalmaz: – Megszüntették a 2, 3 tanított szak után eddig járó 5-10 százalékos pótlékot is. – Összességében az eddig legkvalifikáltabb, legtöbbet dolgozó pedagógusréteg munkaterheit növelték, a nettó jövedelmét pedig csökkentették. – Önök hagyták megosztani a társadalmat, hagyták egymás ellen hangolni az iskolákat, hagyták a tantestületeken belüli óriási feszültségek kialakulását. Mind közül a legszégyenletesebb: magukra hagyták a változatlanul minimálbéren dolgozó, oktatást segítő kollégáinkat.

Most az ön vezetésével a PSZ országos vezetőségének az a legfőbb gondja, hogyan integrálódjunk egy nagy szakszervezeti tömörülésbe. Mi pedig magunkra hagyva segítsünk egymáson, ahogy tudunk. Részt vehettünk pl. az oktatásügyért fellépő civil szervezetek soha nem látott összefogásával létrejött demonstráción – a vezetőnk nélkül. Mi volt ennél fontosabb önnek azon a szombat délutánon, a pedagógusok világnapján?

Mindezekért felszólítjuk önt:

Fejezze be – a hiábavaló magyarázkodást! Elárult, cserbenhagyott bennünket.

Fejezze be – a látszategyeztetéseket, látszattárgyalásokat!

Fejezze be – a szándékos félretájékoztatást, az álakciókat!

Fejezze be – a PSZ-tagok megfékezését, jogos felháborodásuk elfojtását!

Fejezze be – az oktatási ágazatban dolgozó más szakszervezetek elleni agresszív fellépést!

Fejezze be – egy pedagógushoz méltatlan, szégyenteljes működését a legrégibb oktatási ágazati szakszervezet élén, azonnal mondjon le! Nem nekünk kell innen távozni, hanem önnek!

A Pedagógusok Szakszervezete miskolci középiskolai tanárainak egy csoportja

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.