Friss Róbert: Agyrázkódás után

Orbán Viktor elégedetten szemlélheti rendszere olajozott működését, bólogathat, amint szörnyülködnek fejeket követelve („nem állhatunk meg Egervári Sándornál!”) megbízható mamelukjai az ő amszterdami 8-1-es „agyrázkódásán”.

Némi túlzás volna azonban, ha Deutsch Tamás, Wintermantel Zsolt vagy Kocsis Máté MLSZ (Csányi Sándor elnök) elleni kirohanása mögött a kormányfő előzetes egyetértését látnánk. Valószínűbb, hogy az urak csak megfelelési kényszerből háborognak, fél szemmel a Főnökre pislantva. A „legfőbb igazodási pont” azonban egyelőre agyrázkódásának lényegével lehet elfoglalva.

Mert Kocsis Máté nagyon mellébeszél, amikor azt mondja, hogy a Fidesznek és a politikának az egészhez semmi köze. Akkor mit keres a Fidesz-centrumból Deutsch az MTK, Kubatov Gábor meg az FTC élén? Miért ragaszkodik a válogatott kudarca nyomán lassan rá égő stadionprogramhoz a kormányfő? Egyáltalán: mit keres a világon piaci alapon sikeres labdarúgás hazai ecserijén a magyar politika?

Ha valami zavarhatja a kormányfőt, akkor éppen ez az: csődbe látszik menni „az állami központból gyártunk sikert” egész országra érvényesített logikája és gyakorlata. Rögtön a közönség szeme előtt, az ő legkedvesebb pályáján. Üzletemberként Csányi Sándor aztán igazán értheti ezt, nem véletlen, hogy ennyire hevesen reagált. Olyanért akarják itt felelősségre vonni, amit ő a szabadpiacon soha meg nem tenne, és a sportpiacon is csak azért volt hajlandó rá, hogy e különleges státusszal támassza meg gazdasági hatalmát.

Mert azt eddig is tudtuk, hogy Deutsch Twitter-huszár, de az már túlmegy a nyalkaság ócsárlásán, ha az MLSZ-elnök Brüsszelben adatná el az EP-képviselővel a raktárban álló, hajdan milliárdos, ma semmit sem érő beléptető Deutsch-kapukat. Mint ahogyan kegyetlen Kocsis Máté kommunikációs igazgatói tevékenységének minősítése is: „A futballal kapcsolatban fogja be a száját, a Fidesz szóvivőjeként hazudhat eleget”. A kormányfővel kiegyensúlyozott kapcsolatban lévő, sekély vízbe tévedt cápa csapta itt odébb hátsó uszonyával az őt kóstolgató apró piranhákat: Orbán nem kérte a lemondását.

Persze, hogy nem. Egyelőre az agyrázkódás közepette is kényelmes egy karosszékből ücsörögve nézni, ahogyan az ő némasága beszéltethet mindenki mást. Hadd marakodjanak a pocsolyában saját kedvükre, a cápa is csak hadd érezze az apró harapásokat, az igazi nagyhalak úgyis valahol a mély félhomályában keringenek egymást lesve. Még eljöhet az ideje Csányi menesztésének is, de akkor a futball-bűnbakság csak ürügy lesz.

Sokkal nagyobb tétekben folyik itt ugyanis a játszma. A piacok újraelosztásáról, az eddig erős oligarchák „átrendezéséről”, állami és magán, gazdasági és politikai befolyásról, a nyílt és háttérhatalom jövőjéről van szó. Vették észre? A Csányit korábban durván kikezdő Lázár János, a Fidesz kongresszusán frissen megválasztott alelnök csendben várakozik. Ő tudja, miért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.