Schiffer egója

Friss Róbertnek sok mindenben igaza van, amikor Schiffer Andrásról ír (Népszabadság, 10. 15.). Sok mindenben, de nem mindenben. Persze, hogy a politikai apátia nagyon lényeges (és sajnálatos) dolog. Természetesen kétségbeejtő, hogy az emberek nem lázadnak fel egy sor kormányzati lépéssel szemben, ebben Schiffernek igaza van. De ez az apátia nem az LMP legnagyobb ellensége, mint ahogy Schiffer mondja, hanem az egész országé.

És itt máris látni az egyébként valóban intelligens Schiffernek egy meghatározó vonását, amely – ha így marad – megakadályozza abban, hogy valaha is nagy formátumú politikus váljék belőle: egománia és profilneurózis. Ahol az ország közösségét kellene látni, ott Schiffer az LMP-t (és persze saját magát) látja.

Ez megakadályozza abban, hogy lássa a lényeget. Például az október 23-i demokratikus ellenzéki tüntetés ügyében. A mai helyzetben azt mondani, hogy „egy nemzeti ünnep nem az erődemonstráció ideje”, bornírt. Egységet kell demonstrálni, és az egységben erő is van, ez nem elválasztható.

Schiffer nemrég interjút adott a Népszabadságnak, melynek végén az újságíró megkérdezte tőle, mit tartana a nagyobb rossznak: ha 2014-ben sikerülne a mostani ellenzéknek, mondjuk egy pár régi szereplővel is az élvonalban leváltani a kormányt, vagy ha Orbánék maradnának. Schiffer ezt nehéz kérdésnek találta, és nem is tudott rá egyértelmű választ adni.

Nos, ez mindent elárul Schifferről. Aki nem látja, hogy ebben az országban a legnagyobb rossz most az, hogy Orbán és udvara lépésről lépésre szisztematikusan leépíti és részben már leépítette a demokráciát, és hogy emiatt az első és legfontosabb dolog Orbánék eltávolítása a hatalomból, az nem értett meg semmit. Hisz ez a hatalom- és rezsimváltás a conditio sine qua nonja mindennek, amit Schiffer is és az ellenzék többi része is akar. Gyurcsányék és Bajnaiék csináltak minden bizonnyal szakmai-politikai hibákat – de nem építették le a demokráciát. És ha visszajön a demokrácia, akkor, és csak akkor lehet majd vitatkozni és harcolni a jobb megoldásokért. Addig nem.

Schiffer ezt nem érti. Azt, amit ő csinál, akkor sem csinálhatná jobban, ha Orbán embere volna.

Pataky Miklós

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.