Kőműves Anita: Kétharmad nélkül

A Fehér Ház kertjében már nem nyírja a füvet senki. Michelle Obama világhíres konyhakertje gazos, a mókusok elszemtelenedtek, és egy róka is beköltözött, de nincs senki, aki elkapja. A kertészeket ugyanis hazaküldték, amikor a kongresszus nem tudott dönteni a kormányzati szervek finanszírozásáról.

Ahhoz képest, hogy Amerikában tegnap még az államcsőd réme fenyegetett, mivel hetekig nem sikerült megállapodni az adósságplafon megemeléséről, a Fehér Ház kertjében burjánzó gaz jelentéktelen kellemetlenség. Ám jól mutatja a helyzet abszurditását: a világ legerősebb gazdasági és katonai hatalma megbénult, miután a kongresszusi képviselők egy csoportja makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy a költségvetés elfogadásáért és az adósságplafon megemeléséért cserébe mindent megkapjon, amit csak akar. A folyamatosan változó követeléslista élén az Obama-féle egészségbiztosítási reform állt. A déli, „teadélutános” republikánus képviselők ezt szerették volna elhalasztani, megnyirbálni – ha már teljesen eltörölni nem tudják. Pedig ezt követeli tőlük a választókörzetük is, egy év múlva pedig ismét képviselőházi választásokon kell megharcolniuk a székükért. Nem érdekelte őket, hogy eközben a republikánus párt népszerűsége országos szinten mélypontra zuhant, vagy hogy az Egyesült Államok megbízhatóságát tették kockára: hazabeszéltek, mert jövőre választást akarnak nyerni.

Amerikában sokan felvetik: mi van, ha magában a rendszerben van a hiba? Hiszen biztosan van valami gond, ha egy maroknyi, saját választási érdekeit néző képviselő, fellázadva saját pártja vezetői ellen, képes sakkban tartani egész Washingtont, és újabb gazdasági válsággal ijesztgetni a világot.

Ám a rendszerrel nincs baj. Úgy találták ki, hogy senki se tudjon korlátlan hatalomra szert tenni. Az elnök nem tud lépni a kongresszus nélkül, de még ott is mindkét házon át kell mennie minden javaslatnak. Az amerikai választók pedig szeretnek úgy ikszelni a szavazólapon, hogy ne nagyon legyen olyan időszak, amikor egy párt kezében van a szenátus, a képviselőház és a Fehér Ház is. Csatázzanak csak, mondják, mindenkinek jobb lesz a végeredmény, ha kénytelenek szóba állni egymással, sőt meg is kell egyezniük. Előbb-utóbb mindig sikerül.

A jelenlegi helyzet extrém, de ez nem jelenti azt, hogy magával a rendszerrel lenne baj, vagy hogy az amerikaiak szerint jobb lenne, ha nem kötné semmi az elnök kezét. Még akkor sem, ha Barack Obamának hívják. A választók tavaly egyértelműen jelezték, hogy továbbra is őt akarják a Fehér Házban látni, de a képviselőházban a republikánusok maradtak többségben, mert az amerikaiak úgy ítélték meg, hogy a „kétharmad” még Barack Obama kezébe sem való.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.