Miklós Gábor: Gambia dacol a demokráciával

A világsajtó ritkán foglalkozik egészen kicsi országokkal. Ahhoz merniük kell nagynak lenni. Gambia most azzal lett egy pillanatra világhírű, hogy bejelentette: kilép a Brit Nemzetközösségből. Negyvennyolc évig volt tag az egykori gyarmat, most azonban úgy döntött az ország első számú vezetője: elege van ebből a neokolonialista képződményből. Yahya Jammeh nem megy el a nemzetközösség legközelebbi, Colombóban tartandó csúcsértekezletére. Az államfő immár 19 éve irányítja kicsiny országát. Államcsínnyel jutott hatalomra, de mindig újjáválasztották az egykori hadnagyot. Aztán csak azok a tartományok jutnak fejlesztési pénzekhez, amelyek az elnökre szavaznak – írja a világsajtó. Gambia fejlődik, nemzetközi forrásokból.

Az elnök azonban megelégelte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kioktassa emberi jogokból, demokráciából. Joggal számíthatott arra, hogy a nemzetközösség felfüggeszti tagsági jogait. Ezt előzte meg a kilépéssel. A Nyugat azért is bírálta Gambiát, mert ott újra bevezették a halálbüntetést. Harmincnyolc elítélt kivégzését rendelték el a mostani ramadán végét jelző vallási ünnepen. (Ilyenkor hagyományosan kegyelmet szokás gyakorolni. Végül az államfő felfüggesztette a végrehajtást. Majd pár napra rá nyolc férfit és egy nőt agyonlövetett.) Egyes hírek szerint egy varázsló azt mondta neki, hogy belső ellenfelei hatalmára törnek, s ezt csak áldozattal lehet kivédeni. A nyilvánosságnak azt mondta: védi a lakosságot a bűnözőktől.

A kritikák másik oka Jammehnek a melegek elleni fellépése volt. Az elnök kijelentette, hogy a homoszexualitás gonosz dolog, s az ebben érintetteket megfenyegette, hogy levágatja a fejüket. Jammeh elnök szabadságharcos. Az ENSZ közgyűlésén kifejtette: „Miután harcoltunk a szabadságért, és szabaddá tettük földrészünket, most egy új vallást írnak elő nekünk: a demokráciát, emberi jogokat és a jó kormányzást – ugyanazoknak a gyarmati hatalmaknak a leszármazottai.”

Jammeh nemrég bejelentette, hogy nagynénikéjét rontással ölték meg. Ezután kampányt hirdetett a boszorkányság ellen, s ezer bűbájost lecsukatott. Pár éve bejelentette, hogy képes növényi szerekkel gyógyítani az AIDS-et. Sok fertőzött gambiait rábírtak, hagyjon fel a gyógyszerszedéssel, éljen az elnöki keverékkel.

A gambiai fejleményeket taglaló lapok csodálkoznak, miként válhatott az ország egy olyan politikus túszává, aki varázslókban hisz, zsebre vágja az ország kincseit, miközben semmibe veszi az emberi jogokat. Látszik, hogy a nemzetközi szervezetekben való tagságnak sincs tartós hatása a demokratikus normák érvényesítésére. A tapasztalatok szerint az elszabadult diktátorokat a gazdasági bojkott, a fejlesztési pénzek megvonása nem fékezi meg. Adott esetben legfeljebb az ellenvarázslatban bízhatnak a gambiaiak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.