Köszönjük az árengedményt

Az, amit Orbánék reggel, délben és este minden hullámhosszon rezsicsökkentésként reklámoznak, végső fokon nem más, mint az energiaszolgáltatók által nyújtott árengedmény. Az, hogy ezt a kormány kényszerítette ki, nem változtat azon, hogy a pénzt, ami a zsebünkben – főleg a gazdagok zsebében – marad, ezeknek a cégeknek kell kigazdálkodniuk, amiért illene köszönetet mondanunk nekik.

Erről ugyanis Orbánék hallatlanul drága rezsicsökkentés-propagandakampánya egy szót sem szól. Ugyanakkor ez a kampány annak bevallása is, hogy Orbánék képtelenek voltak az emberek megélhetésre fordítható pénzét a tradicionális módon – nagyobb foglalkoztatással, fizetéssel, kevesebb adóval – növelni. A rezsicsökkentésnek az alap- vagy kétharmados törvénybe foglalása annak a bevallása is, hogy hosszú távon sem remélik ezeket az egyébként megígért célokat elérni.

Orbánék már jól bizonyított célkitűzése – a gazdagoknak, különösen az ők újgazdagjainak a tovább gazdagítása – szempontjából a rezsicsökkentés sokkal jobb, kevésbé átlátható módszer, mint a leggazdagabbak számára az egykulcsosnál is kedvezőbb adórendszer lenne. Mert már csak fordított két kulccsal tudnának többet tenni a klientúrájuknak, például egy kedvezményes, 10%-os szja-val a hatszázezer forint felett keresők számára, akik még így is milyen sokat fizetnének! Ezt a kétharmad bármikor törvénybe foglalhatná, de ilyen arroganciát még a Fidesz normálisabb többsége sem merne vállalni. Sokkal elfogadhatóbb számukra a gazdagoknak szánt kedvezményt áttétesen odatoló rezsicsökkentés.

Hatásos demagógia azt mondani, hogy amíg az energia- és egyéb szolgáltatók fizetnek osztalékot, addig lehet még nagyobb árengedményekre kényszeríteni őket, azt az érzést keltve, mintha a befektetők elhízott, Havanna szivart pöfékelő kapitalisták volnának, nem pedig mondjuk egyszerű emberek megtakarításait kezelő nyugdíjalapok, vagy egyéni részvényesek, akik öregkorukra megtakarított pénzüket fektették be a biztonságosnak vélt vállalatokba. Ha tehát egy vállalat osztalékába belevág az Orbánék által rájuk kényszerített árengedmény, a csökkentett ár haszonélvezőinek azoknak kellene köszönetet mondaniuk, akiknek a pénzét a vállalat hazánk infrastruktúrájába fektette be, amikor erre oly nagy szükségünk volt.

Ezzel az infrastruktúrával manapság nem kell foglalkoznunk. Nem úgy, mint huszon-egynéhány évvel ezelőtt, amikor még ki kellett kapcsolni a televíziót, ha beindítottuk a mosógépet, és csak ígérgették, hogy lesz hálózatbővítés, amikor lecserélhetjük az 5 amperes villanyóránkat 10-esre. Ma a legtöbb helyen minden protekció vagy kenőpénz nélkül akár 50-eset is kaphatunk – ami bizony elkel a rózsadombi paloták légkondicionálásához. Szerencsére volt elég kisebb-nagyobb jövedelmű ember vagy nyugdíjalap, aki megtakarításaival, részvényvásárlással megteremtette az ilyen fejlesztésekhez szükséges tőkét.

Különösen az energiaszektorra nézve jön igen rosszkor ez a jövedelemelvonás, mert éppen ezen a területen lenne megint nagy szükség befektetésekre, különösen a megújuló források bevonása és a fogyasztáscsökkentés idején. Ilyen például a napenergia hatékonyabb felhasználása, a szél- és hidroelektrikus erőművek fejlesztése, amiben nagyon le vagyunk maradva. Az energiaellátók szakértelme, befektetései nélkül meg sem közelíthetjük egyhamar a nyugati szintet. Nem is beszélve a lakóhelyek energiatakarékossá tételéről, amellyel éppen a szegényebbek kicsi, rosszul szigetelt lakásait lehetne komfortosabbá tenni viszonylag alacsony befektetéssel, a mainál sokkal alacsonyabb rezsiköltséget elérve.

Noha törvényekkel kényszerítették rá a vállalatokat az árengedményre – amelyért valamikor majd nagyon nagy árat kell fizetnünk –, az mégiscsak a szolgáltatók által vállalt anyagi áldozatok árán valósulhat meg.

A jelenlegi kétharmados gőzhenger leginkább gazdasági téren akarja a társadalomra kényszeríteni „unortodox”, mindenben az oligarchák vagy a földbárók – illetve a hozzájuk tartozó fiókák – elképzeléseit. A rezsicsökkentés is ebbe a kategóriába tartozik, de a hatalmas propagandagépezet, a drága levélkampány elhitette, hogy az alacsony jövedelműek megsegítésére hozták létre. Pedig ezt megtehették volna a (mély)szegénységben élő és a normálisan jövedelmükből megélni képtelen családok ezer és egy módon lehetséges támogatásával, a szociális háló megerősítésével. Ha Orbánék alatt valóban jobban teljesítene Magyarország, ezt megtehették volna szép csendesen, minden kampányszagú öndicsőítés nélkül. Anélkül, hogy minden számlára ráíratják az energiaszolgáltatókkal – Fidesz-sárga háttérrel kiemelve –, „A rezsidíj csökkentésére vonatkozó kormányhatározat eredményeképpen az Ön megtakarítása…” De ha már ezt meg kell tenniük, szintén beírhatnának fogyasztóik tájékoztatása érdekében – talán halványkék háttér előtt – valami ilyen felvilágosítást:

A fent mutatott árengedményt cégünk a 2013. évi LIV. törvény alapján, a jövőbeni fejlesztéseink, tehát fogyasztóink és részvényeseink terhére biztosítja.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.