Doros Judit: Kis magyar kreatív

Svájcban amiatt indult nemrég népszavazási kezdeményezés, hogy állampolgári jogon mindenkinek járjon havonta 2500 frank, azaz nagyjából hatszázezer forint. Ne kelljen ezért külön megdolgozni, akkor is megkapja, aki kéri, ha reggeltől estig csak az ementáli sajton lévő lyukakat bámulja vagy Johannes Aal naiv, vallásos ihletésű verseit olvassa. Persze a nemes cél igazából nem ez. 

Az ötlet gazdái szerint az emberek sokkal kreatívabban tudnák felhasználni az idejüket és energiájukat, ha nem az lebegne folyton a szemük előtt, hogyan éljenek meg, és miből fizessék a számláikat.

Magyar embernek vétek lenne ilyen okból egyetlen petákot is adni. A mi kreativitási együtthatónk ugyanis már most is többszöröse a jólétben, kiszámítható mindennapokban, tervezhető jövőben ellustult nyugati népekének. Nem véletlen, hogy sokan közülük éppen azért költöznek hozzánk, mert nálunk már egy hétköznapi banki befizetés vagy egy látszólag természetes lakcímbejelentés is igazi kihívás, nem is szólva a söralátéten elférő adóbevallásról. Ők meg a fene nagy működéstől halálra unják otthon magukat.

Bezzeg, ha Sátoraljaújhelyen élnének, mindjárt látnának megannyi csodát, leleményt és furmányt.

Találkozhatnának például azzal a huszonkét éves fiatalemberrel, aki a családi tésztakészítő gépet alakította át motoros dohányaprítóvá. A maga termelte és szárította dohánylevelet a kert végében lévő helyes kis masinával forgácsolta szálkásra, s ezt a valódi home-made terméket árulta aztán a környékbelieknek. Persze nem lennénk kreatív magyarok, ha a bizniszt nem irigyelte volna el a nyolcvanéves szomszéd. Aki előbb átlopta – pardon: lefoglalta! – a gépet, majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál feljelentette a cigifusizót. Utóbbi viszont – miután megneszelte, hogy az eddig ártalmatlan öregembernek nézett szomszéd valójában egy nyugdíjasbőrbe bújt James Bond, s valahonnét a feljelentésről is értesült (ugyan honnét, jaj, megöl a kíváncsiság...?!) – még kreatívabb húzásra ragadtatta magát. Ő is tárcsázta a NAV-ot, s közölte, hogy gyanús neki a szomszéd, valami fura gépet rejteget magánál, nem lenne meglepve, ha az öreg titokban dohányt szálazna az ükanyja megbuherált tésztagyártó gépével.

A pénzügyőrök jelenleg nyomoznak, eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen indult. Nem lehetett ugyanis eldönteni, kié a jövedéki termék előállítására alkalmas szerkezet, amelyben kétségkívül találtak dohánylevél-maradványokat is.

Gondolom, egy svájcinak hiába fizetnének akár havi kétmillió forintnak megfelelő frankot a termékeny semmittevésért, feleennyire se lenne kreatív.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.