R. Hahn Veronika: Barátok közt?

Szerdán fizikai valóságában is megjelenik Londonban Orbán Viktor, azt követően, hogy az elmúlt hetekben több jelenség is rá emlékeztetett. A magyar kormányfő előadást tart az Európai Unióról, majd David Cameron miniszterelnökkel találkozik.

Orbán Viktor mind a koalíciót domináló konzervatív elvtársai, mind az ellenzék körében mintha társakra talált volna. Előbb az ellenzék vezére, Ed Miliband jelentette be, hogy amennyiben a Munkáspárt 2015 májusában hatalomra kerül, húsz hónapra befagyasztja a gáz- és villanyárakat. Gordon Brown egykori energetikai miniszterének számításai szerint a hat legnagyobb szolgáltató az elmúlt négy évben közel négymilliárd font nyereséget ért el, így lenyelheti a mintegy 4,5 milliárd fontos kiesést. Miliband óvatosabb, mint Budapest. Míg a húsz hónapra előzetesen megbecsült 120 font háztartásonként 10 százalékos nagyságrendű megtakarítást jelent, a Fidesz-kormány több mint 20 százalékkal megy az energiahordozók 2012. decemberi árai alá.

Bár politikai platformjuk különböző, Orbán és Miliband egy szlogenen is osztozik. A Magyarország jobban teljesít reklám kísértetiesen emlékeztet a Miliband beszédében tizenhétszer említett „Britain can do better”, Nagy-Britannia jobban is tudna teljesíteni fordulatra. A Munkáspárt kormányfőjelöltjének merész kockázatvállalása nem aratott sikert a populizmustól általában tartózkodó választópolgárok körében. A beszéd elhangzását követően készült közvélemény-kutatás tanúsága szerint továbbra is gyengének tartják, és nem bíznak vezetői képességeiben.

Számunkra nem kevésbé ismerősen hangzó bejelentést tett egy héttel később a Konzervatív Párt manchesteri dzsemboriján George Osborne pénzügyminiszter, aki a közmunkaprogramot „irigyelte el” Magyarországtól. Az ideológia nagyon hasonló: az állam ugyan nem vonul ki a rászorulók megsegítéséből, de megszűnik az a helyzet, amikor ingyen, minden erőfeszítés nélkül lehetett hozzájutni munkanélküli-támogatásokhoz és egyéb szociális kedvezményekhez. Az áprilisban életbe lépő brit intézkedés a bírálók szerint olyan mértékben leköti az álláskeresők energiáját, hogy alig marad módjuk munka után nézni.

David Cameront és látogatóját összeköti az Európai Unióhoz fűződő ellentmondásos viszony is. A Downing Street lakója szívesen vette volna le a napirendről az uniós tagság kérdését azt követően, hogy kötelezettséget vállalt egy 2017-es népszavazásra a brit tagság fenntartásáról, amennyiben persze pártja nyer 2015-ben. Ám az unióellenes UKIP párt növekvő hatását bizonyítva, vezetőjének, Nigel Farage-nak pedig kifejezett örömet szerezve egy mezei tory honatya, Adam Afriyie korai referendumra készül javaslatot tenni a parlamentben. Az EU reformjáért, egyben a bennmaradásért síkra szálló kormányfőt nem teszi boldoggá a rebellió. Az uniókritikus magyar kormányfő meglehetősen izgalmas helyzetben mondhatja el ma a véleményét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.