Reagálás a Bárkinek találnak gyökereket című írásra

Az egyszerűsített honosítási eljárás 2011-es indulása óta több, az eljárás tisztaságát lejáratni próbáló cikk jelent meg a nyomtatott médiában. Ezek a támadások a mérföldkőnek számító félmilliós szám elérésekor megélénkültek. Az utóbbi időszakban megjelent cikkek azonban súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaznak, és döntően semmilyen konkrétummal sem rendelkeznek.

Szomorúnak tartom, hogy egy nagy múltú magyarországi napilap is ilyen színezetű cikket jelentetett meg egy ukrajnai honlapra hivatkozva, pedig az egyszerűsített honosításról szóló törvényt elsöprő többséggel fogadta el az Országgyűlés, az ellenzék képviselőinek nagy részével közösen. Kiábrándítónak tartom, hogy egy olyan ukrajnai honlapot mutat be olvasóinak, amely alapvetően ellenőrizhetetlen szolgáltatásokról biztosítja partnereit, ráadásul teszi ezt úgy, hogy több ezer eurós összeget kér mindezért cserébe.

A honlapon megjelenő információk nem alkalmasak másra, csak hogy félreinformálják a honosítást törvényesen igénylőket, kényszerítve és megriasztva őket, hogy a teljesen ingyenes honosítási eljárás euróezrekbe kerül. Ráadásul olyan képet fest a magyar közigazgatásról, hogy hiába a törvényi szabályozás, bárki hozzájuthat a magyar állampolgársághoz. A honlap mögött álló vállalkozás gyakorlatilag bűncselekmények sorozatát ajánlja fel, a befolyással üzérkedés tényállását pedig mindenképpen megvalósítja.

Már több mint 510 ezren igényelték a magyar állampolgárságot, és mintegy 430 ezren le is tehették az esküt. Eddig 11 ezer kérelem került elutasításra, ami az összigénylés közel 2,5 százaléka. Törvényi kötelessége minden kérelmet átvevő hivatalnoknak, hogy ellenőrizze a magyarnyelv-tudást és a magyar felmenők meglétét igazoló okiratokat, ha ezek hiányában mégis ragaszkodik a kérelmező az igényléshez, az ügyintézőnek jeleznie kell, hogy nem felel meg a feltételeknek.

Ezért minden alapot nélkülöz az, hogy azok, akik nem felelnek meg a törvényi előírásoknak, azaz nem rendelkeznek magyar felmenőkkel, vagy nem tudják magyarnyelv-tudásukat bizonyítani, vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, megkaphatják a magyar állampolgárságot, és ezáltal magyar útlevélhez és magyar személyi igazolványhoz juthatnak. Szintén nem felel meg a tényeknek, hogy ilyen „vállalkozások” közvetíthetnek az ügyfél és a magyar hatóságok között, hiszen a kérelem személyes benyújtása törvényi kötelesség. Sok mindent elmond erről a honlapról, hogy száz százalékig garantálja az útlevél megszerzését, és gyakorlatilag a kishatárforgalmi engedélytől a letelepedési államkötvényig mindent árul.

Az említett cikkben szereplő megalapozatlan állítások hasonlóak a 2004-es szomorú emlékű népszavazás kampánya idején elhangzott riogatásokhoz, amelyeket az élet egyértelműen cáfolt az elmúlt közel három évben. Az egyszerűsített honosítás, mint ahogy indulása óta, továbbra is zökkenőmentesen zajlik, és ez nemcsak a magyar közigazgatás, hanem az egész magyar nemzet számára siker. Ezért kérem, hogy bánjanak óvatosan az egyszerűsített honosítási eljárást lejárató cikkek megjelentetésével-átvételével.

Wetzel Tamás, miniszteri biztos, KIM

A Bárkinek találnak gyökereket című cikkünk célja nem az egyszerűsített honosítási eljárás tisztaságának lejáratása, támadása volt. Pusztán egy olyan jelenségre kívántuk felhívni a figyelmet, amely akkor is létezik, ha vannak, akik nem akarnak tudomást venni róla. Írásunk egy külföldi honlap által kínált szolgáltatásokról szól, állításainak alapjául pedig a rajta közzétett információ, az ott szereplő telefonszámokon kapott tájékoztatás szolgált.

Arról pedig, hogy a magyar hatóságok hogyan kezelik a beadványokat, kizárólag a fenti reagálást jegyző, illetékes miniszteri biztos nyilatkozik a vitatott írásban. Attól, hogy az Országgyűlés elsöprő többséggel, „az ellenzék képviselőinek nagy részével közösen” fogadta el a róla szóló törvényt, az egyszerűsített honosítási eljárás végrehajtása során még lehetnek – és attól tartunk, hogy vannak is – visszaélések. Ellenük küzdeni nem a „rossz hír hozójának” ostorozásával, hanem határozott és hatékony fellépéssel lehet.

Poór Csaba

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.