Boda András: Gátlástalanul

Minden brutalitásával együtt sem az évszázad legbonyolultabb esete az ároktői banda bűncselekmény-sorozata. A vádirat szerint ők hatan idős embereket vertek meg, fosztottak ki, áldozataik közül ketten belehaltak sérüléseikbe.

Ámokfutásukat 2008-ban kezdték és 2009 áprilisában érte őket tetten és vette őrizetbe a rendőrség. Úgy tűnt, legfeljebb az a kérdés, mennyit kapnak. Az idén tavasszal azonban, amikor azt hihettük volna, hogy a banda tagjai réges-rég megérdemelt büntetésüket töltik, kiderült: még ítélet sem született. Nemhogy rács mögött lennének, de saját otthonukban vannak.

Az igazságszolgáltatásnak négy év sem volt elég ahhoz, hogy kipréseljen magából egy elsőfokú ítéletet. Mivel pedig az előzetes letartóztatás felső határa négy év, el kellett engedni a vádlottakat, akik így házi őrizetbe kerültek. Bár ez óriási felháborodást váltott ki, az elhúzódó eljárásról született – bíróváltásról, túlterhelt bűnügyi szakértőkről szóló – magyarázatok alighanem elegendők lettek volna a botrányos ügy csöndes „elkenéséhez,” ha a vádlottak úgy gondolják: nyugodtan kivárják otthonukban, esténként a tévé előtti fotelben sörözgetve azt a pár évet, amíg ítélet nem születik.

Könnyen lehet: életfogytiglani. Ettől nyilván nem függetlenül, nem bírták a bezártságot. Péntek késő este a banda két tagja szabadságot adott magának: kisétáltak a házukból, és eltűntek a rendőrség „látóköréből”. Valószínű, hogy ezek után sem fog lemondani a belügy- és az igazságügy-miniszter, de az azért a NER országában is váratlannak mondható, hogy még a kormánynak áll feljebb.

A Belügyminisztérium legott kikérte magának a szökés kapcsán a rendőrség felelősségét firtató bírálatokat, mondván, a testület a bíróság határozatait hajtja végre. Arról ők nem tehetnek, hogy sem szóbeli, sem írásbeli utasítást nem kaptak az érintettek folyamatos őrzésére. A labda tehát az igazságügyi tárcánál, ám mielőtt onnan továbbütötték volna, a fene tudja, hová, közbelépett Giró-Szász András. A kormányszóvivő felháborodottan azt bírta mondani, hogy a történtekért – na, ki más? – az ellenzék és az unió a hibás.

Mert amikor a kormány be akarta vezetni a hasonló helyzetek orvoslására készített programot, komoly támadásokat kaptak az ellenzéktől és az uniótól. A kormányszóvivő mellébeszéléssel, a nyilvánosság teljes hülyének nézésével próbálta leplezni, hogy az ároktői banda esete újabb bizonyíték az elmúlt bő három év kormányzásának rossz irányára.

Mert miközben azzal voltak elfoglalva, hogy rátelepedjenek az élet szinte minden területére, megfeledkeztek a legalapvetőbb állami feladatok minimális feltételeinek biztosításáról. Egy olyan torz, túlterjeszkedő államot sikerült létrehozniuk, amelyben ugyan maguk dönthetnek arról, kiből lehet iskolaigazgató, milyen könyvből, mit tanuljon a diák, ki kaphat földet, ki árulhat cigit, mely kövön nem üldögélhet hajléktalan, de akit rablógyilkossággal vádolnak, adott esetben mehet, amerre lát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.