Kácsor Zsolt: A szegény kis tárca panaszai

A minap rendkívüli ülést tartottak ­Baktalórántháza város képviselői, s önkormányzati határozatot fogadtak el arról, hogy testületileg tiltakoznak a Kétfejű veréb című tárcasorozatom egyik írása ellen. Nem viccelek. Szegény kis tárcám pórul járt. Sőt Kormány Béla alpolgármester rendkí­vüli sajtótájékoztatót is összehívott, ahol közölte, hogy az önkormányzat tiltakozó határozatot fogadott el az írással kapcsolatban. Még mindig nem vic­celek.

Az elítélt írás a Megszégyenített Magyarország címet viselte, s arról szólt, hogy Kövér László, az ország­gyűlés elnöke Baktalórántházán Nagy Lajos polgármesterrel együtt ünnepelte a település várossá nyilvánításának huszadik évfordulóját. Holott Nagy Lajos polgármestert, a Fidesz volt választókerületi elnökét idén áprilisban társtettesként folytatólagosan elkövetett sikkasztás, társtettesként folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, hamis tanúzásra felhívás és felbujtás miatt jogerősen egy év hat hónap börtönre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve.

Elítélték a volt polgármestert, a jelenlegi alpolgármestert, Vida Károlyt is, aki folytatólagosan elkövetett sikkasztás, társtettesként folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, közokirat-hamisítás, hamis tanúzásra felhívás és felbujtás miatt jogerősen két év börtönt kapott három év próbaidőre felfüggesztve.

Szegény kis tárcám azt merészelte szóvá tenni, hogy Kövér Lászlónak illett volna következetesen távol tartania magát Nagy Lajostól, elvégre Kövér László pártja épp pár nappal korábban ítélte el Bajnai Gordont amiatt, mert a volt miniszterelnök együtt mutatkozott egy Kis Görbe nevű bűnözővel.

Írásom megszületett, de úgy tűnik, hiába.

Baktalórántháza vezetői nem értettek meg belőle egy szót sem, s ezt még írásba is adták: a rendkí­vüli testületi ülésen elfogadott határozat első pontjában azt írják, hogy a cikket „a képviselő-testület a város lakóinak véleményét tolmácsolva megdöbbenve olvasta”. Majd a második pontban a testület „tiltakozik az ellen, hogy a Népszabadság, valamint annak újságírója próbálja befeketíteni a baktalórántháziak meghitt ünnepét, a várossá válás huszadik évfordulóját, hiszen a város lakói, az önkormányzat intézményvezetői, civil szervezetek tagjai, a testvértelepülések delegációi (Lancut, Gyergyócsomafalva, Lukanénye, Ráckeve, Técső) büszkék arra, hogy együtt ünnepelhettek az ország egyes vezetőivel, a megyei vezetőkkel, köszönetüket fejezik ki azért, hogy a cikkben felsorolt közéleti személyiségek részt vettek a jubileumi rendezvényen”.

Magyarországon 2013-ban választott politikusok erről tényleg szavaztak. S el is fogadták.

De nincs ebben semmi meglepő. Nem ritka, hogy az érzékszerveink által befogható világ bizonyos halmazainak létezése értelmetlennek tűnik számunkra. Én például döbbenten tekintek a salátafőzelékre. Az emberiség, amely föltalálta a kereket, megszülte Mozartot, s eljutott a Holdra, hogyan volt képes kieszelni olyan gusztustalanságot, mint a salátafőzelék?! Számomra univerzumunk megfoghatatlan csodája ez, olyan természeti jelenség, amely mindig ámulatba ejt.

Úgy látszik, ugyanilyen döbbenettel szemlélik Baktaróntháza képviselői a szegény kis tárcámban leírt valóságot – s bizonyára tanácstalanul hümmögnek rajta a város lakói, az önkormányzat intézményvezetői, civil szervezetek tagjai, valamint a testvértelepülések delegációi is (Lancut, Gyergyócsomafalva, Lukanénye, Ráckeve, Técső).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.