Hargitai Miklós: Néma a kamara

Parragh László (akkor és ma is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke) jegyzi az alant következő sorokat a Fidesz választási programjának előszavában – szerinte ugyanis a leendő kormányerő által ajánlott partnerség (?) elemi érdeke a magyar gazdaság valamennyi szereplőjének.

Reméljük, a szerző azóta permanensen csuklik. Arra azonban nincs magyarázat, hogy az általa vezetett testület miért nem lép fel az Orbán-kormány vállalkozássanyargató intézkedései ellen. Azt írta ugyanis a program elé: „Erős és hiteles kormányra van szüksége a gazdaságnak. Olyanra, amely elég erővel bír ahhoz, hogy letörje a túlburjánzott bürokráciát, valamint a korrupciót. Olyanra, amely csökkenti a vállalkozások terheit.”

Az MKIK alapszabálya szerint a kamara fő célja, hogy biztosítsa a gazdasági tevékenységet folytatók érdekeinek érvényesülését. Vajon valóban ne lenne ezen a téren tennivalója a szervezetnek egy olyan országban, ahol a kormányváltás óta több mint harminc új adónem jelent meg, ahol a vállalkozóknak már azért is fizetniük kell, hogy a különféle új sóhivatalok nyilvántartsák őket?

Hovatovább az állam a legtisztességtelenebb piaci játékos, és a kormány a gazdasági szereplőket akaratuk ellenére felülről ellenőrzött kamarákba kényszeríti (azoktól is tagdíjat szedve, akik semmilyen kamarai szolgáltatásra nem vágynak). Nem érte még elegendő sérelem a vállalkozásokat a szelektív – számukra áremelkedést hozó – „rezsicsökkentés”, a pénztárgép-mizéria meg a banki költségek államilag indukált megtöbbszörözése miatt?

A parlament most éppen egy olyan törvényjavaslatot tárgyal, amely a „szénfillért” és a távfűtő cégek támogatását kivezetné a lakossági energiaárból, és duplán-triplán áttolná a vállalkozók vállára – önmagában ez a lépés nem tenné indokolttá az iparkamara határozott közbelépését? Gondolhatnánk, hogy talán majd akkor szólalnak meg, ha – az 50-es évekhez hasonlóan – hozzányúlnak a magántulajdonhoz, és elveszik az iparosoktól-kereskedőktől a megélhetésüket, de ezen már rég túl vagyunk: emlékezzünk csak a dohánymentesített trafikosokra.

Esetleg akkor, amikor az alaptörvénybe is bekerül, hogy csak az lehet a gazdaságban sikeres – annak biztosítunk garantált profitot, jelképes árú földet, különféle monopóliumokat és támogatásokat –, aki a megfelelő politikai oldalra áll? Ébresztő, Parragh úr: ha a jogban még nem is mindenütt, a hétköznapokban már ez is bekövetkezett!

Aki az Orbán-rendszer első éveiben nem értette, miért baj, ha az önkormányzó érdekképviseletek helyett odaföntről kézivezérelt, Orbán-hű korporációk jönnek létre a kormány(fő) által kiválasztott, kizárólag a Fidesznek elkötelezett vezetőkkel, most újragondolhatja az álláspontját: amikor a kamarának – mint most is – a hatalommal szemben kellene megvédenie a tagság érdekeit, eszében sem lesz kiállni azokért, akiket (papíron) képvisel. Ha konfliktus van, az állampárti álkamara hallgat, csak hogy ne kelljen azon töprengenünk, kit is szolgál valójában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.