Miklós Gábor: Politikai maffiák

Görögországban a rendőrség nemrég letartóztatta az Arany Hajnal párt vezérét, három parlamenti képviselőjét és még másokat is a párt környezetéből. Az előzmény az, hogy a párt egyik tagja vagy közeli szimpatizánsa – ez még vitatott – megölt egy ismert balos rappert, Füsszaszt. 

Nikolaosz Mihaloliakosz, a vezér (jobbra) és egy embere
Nikolaosz Mihaloliakosz, a vezér (jobbra) és egy embere

A görög ügyészség ezután jutott arra az álláspontra, hogy a parlamenti párt „szervezett bűnbanda”. Erre abból is következtettek, hogy az Arany Hajnal a vezérelv alapján működik. Nikolaosz Mihaloliakosz, a párt alapítója nevezi ki a neki alárendelt alvezéreket és helyi vezetőket. A pártvezér egyértelmű tekintély, a tagok engedelmességgel tartoznak neki. Ismerős ez a politikai szerkezet. A huszadik század valamennyi diktatúráját ilyen maffiák hozták létre, s ezek élén a ducék, führerek, nemzetvezetők, conducatorok, caudillók és társaik álltak. Híveik pedig az egyenruha-imádó erőszakmániákusok, a faji tisztaság és nemzeti tökéletesség megszállottjai, az idegengyűlölők, a kultúra és a humanizmus elszánt ellenségei. „Tiszteletre méltó társaságok.” Akárcsak a görög neonácik.

Létezik a gyűlölet internacionáléja. Görögországban sem a legutóbbi választásokon bukkantak fel, de azóta lettek számottevő erővé, amióta a válság elérte az országot. Ebben a helyzetben a migránsok tömegei immár nemcsak olcsó munkaerőt jelentettek, hanem konkurenciát a segélyosztásnál is, s könnyű magyarázatot kínálnak a görög nép gondjaira. Ők a mi szerencsétlenségünk! – üvöltözte a görög führer. Éppúgy beszélt róluk, mint Hitler a zsidókról vagy a bolgár nácik vezére a törökökről és a cigányokról. Ahogy a magyar neonácik a romákról, zsidókról.

A gyűlölet pedig – nem csak Görögországban – gyilkosságokhoz vezet. Ahogy nálunk. A görög szélsőjobb is a futballhuligánoknak nevezett társaságokból ered. Ezek a hordák nem a nélkülözők, a munkanélküliek felháborodását testesítik meg. A középosztály alsó rétegei szerveződnek így. Egyelőre a külföldiek, a kisebbségek, a melegek a célpont. A gyűlölettréningek, a hitlerizmus imádata jelzi a tendenciát.

Manapság még az úgynevezett konszolidált középjobb is egyre inkább Európa-ellenes. Az EU lett a célpont. Nem mert bürokratikus, mert pazarló központot üzemeltető szervezet, szuperállam, mert a monopóliumokat pártolja. Európát utálják, mert az kulturális és emberi jogi, humanitárius normákat is jelent. Gyűlöletes „politikai korrektséget”. Ezt nem bírják a vezérkék és híveik.

A vasárnapi osztrák választás nagy győztese, a 21 százalékig jutó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) persze nem fasisztoid társaság. Csak a menekültek, a bevándorlók kitessékelését, az iszlám megfékezését akarja. Az FPÖ már nem nagynémet orientációjú. Áttért az osztrák honvédő vonalra. A kispolgár ezt szereti. Támadja a nagy pártokat, harcol az EU-val, szövetkezik az EU lokális nacionalistáival. Például azzal állt elő, hogy osszák az uniót Délre és Északra. Minket vajon hová sorolnának?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.