Marx megmondta

A minap a következő szövegű e-mailt kaptam egy volt gimnáziumi osztálytársamtól: Mégiscsak beigazolódik a marxizmus! „A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület és technika megvásárlására fogják buzdítani. Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak.

A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyeket emiatt államosítani fognak, és mindez végeredményben a kommunizmus megszületéséhez vezet. (Karl Marx, 1867)”

Na, akkor tehát félig megvolnánk!

Eddig az e-mail.

Azért adom közre e sorokat, mert számomra szinte hihetetlen, hogy közel százötven évvel ezelőtt egy bármennyire is különleges képességű ember megjósolja a lényegét tekintve ma, az orbáni Magyarországon meglévő viszonyokat. Annak idején nem tanulmányoztam annyira Marxot, hogy most meg tudnám mondani, melyik művéből van az idézet. Az azonban sokat mond, hogy a mai úri Magyarország vezető politikai tényezői akár marxi tételek elvei szerint is tehetnék, amit tesznek. Persze Marx ismerete nélkül.

Dénes Lajos
Orosháza

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.