Hargitai Miklós: Normaszegők

Nekünk is kínos hetente hazugságon kapni a kormánypártot – de ha egyszer voltak olyan elővigyázatlanok, hogy írásba adták, milyen kormányzásra készülnek, nehéz kikerülni az ígéretek és a valóság összevetését. Márpedig a Fidesz 2010-es választási programjában az áll: „A mindenkori kormány alapvető feladata, hogy a kiváltságok helyett polgárainak tulajdonát, a jogbiztonságot és a törvényességet védelmezze. Mindennek kiindulópontja, hogy maga az állam is törvénytisztelő legyen. A normakövetés nemcsak az állampolgároktól elvárt kötelesség, hanem a hatalomgyakorlókkal szemben is alapvető követelmény.”

Azt a jogállami minimumot, amelyet célul tűztek maguk elé, a Normafa-törvény kapcsán sem sikerült elérni. Az eredetileg Pokorni Zoltán – a Normafát két cikluson át vétkes módon elhanyagoló XII. kerület polgármestere – által jegyzett javaslat sportcsarnokot, sífelvonót, bobpályát, hóágyút, parkolókat, vendéglőket, szállodákat álmodna Budapest utolsó természetes állapotú erdőfoltjának helyére, s a kétharmad ezt azonnal törvénybe is iktatta, a rossz gazdának, vagyis az említett kerületnek ajándékozva az eddig állami tulajdonú vidéket.

Csakhogy a Normafa védett: a Duna–Ipoly Nemzeti Park és a Natura 2000 hálózat része, veszélyeztetett növény- és rovarfajok élőhelye (és a fővárosiaké, ha ez érdekel valakit). Ha itt egy „fejlesztés” azzal kezdődik, hogy a beruházási területet kivonják a természetvédelmi törvény hatálya alól, lehetővé téve a védett erdő pótlás nélküli kivágását is, az nemcsak a törvényhozók jóindulatát, hanem az alkotmányosság érvényesülését is megkérdőjelezi. Mert egy AB-határozat szerint a természetvédelem jogszabályban rögzített szintjét az állam nem csökkentheti. Ha pedig minderre hatásvizsgálat, Natura 2000-hatásbecslés és a lakossággal történt konzultáció – no meg a Pokorni által beígért népszavazás – előtt kerül sor, azzal egyszerre sértik meg az alaptörvényt és a szintén saját maguk által elfogadott jogalkotási törvényt meg a kerület és a főváros összes polgárát.

Tudjuk, hogy a Fidesz főemberei előnyben részesítik a baltát a joggal szemben, és egy kis cinizmusért sem mennek a szomszédba (a Kossuth téren kiirtott fákat például Csepelen tervezik pótolni, ami az V. kerületieket örömre deríti majd), mégis mindig újra meglepődünk, milyen könnyedén lépnek át akár a gránitba vésett (párt)alkotmányon is, ha kedvük úgy diktálja. Amikor pedig jövőre azt kell majd végiggondolni, mit adott Budapestnek a nemzeti együttműködés, az eredmények rögzítésére – ahogy most kinéz – bőven elég lesz egy söralátét. Hogy mit vett el a fővárostól a rezsim, azt viszont már most elkezdhetjük egy hosszú listán összeírni: eddig egyebek között több mint 500 városi fát – pedig a Normafán még csak most kezdték élezni a fejszéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.