Pető Péter: Hungarocella

Már egy évet sem kell várni, s Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila lesz Magyarország miniszterelnöke. Esetleg Medgyessy Péter is.

Dopeman a miniszterelnök szobrának fejével
Dopeman a miniszterelnök szobrának fejével

Úgy halljuk, papírforma a baloldali siker, s akinek apró kételyei vannak, az nyilván Mészáros felcsúti polgármester, de legalábbis Fidelitas-tag. Talán már akkora az ellenzéki fölény, hogy Bajnai szándékosan adott beszédtémát a kormánypártnak, amikor azt mondta: 2015. január elseje után már összevethető lesz a magyar melósok fizetése a német munkások bérével. Mármint a hozzászólása további részében árnyalt csöppet, de választási kampány idején, ugye, ennek kevés jelentősége van. Legalábbis kíváncsi vagyok azokra a voksolókra, akik a meghatározott időpontban nem kérik majd számon e kommentet, s indoklásukban a kontextusra hivatkoznak.

Szóval kétsége ne legyen senkinek: hiába az Együtt–PM részletgazdag szociális programjának bemutatása, ha közben németországi bérekről szólnak a hírek. Igaz, azzal sem lenne tán baj, ha végre söpörne az ígéretcunami, aminek előjele az MSZP nyugdíjasoknak szóló tizenkét pontja. Elvégre a régen elmúlt nyolc év megmutatta, milyen pozitív következményei lehetnek, ha a baloldal jóléti ígérethalmazzal készül a voksolásra. Később úgyis kiderülhet, hogy reformértékű előterjesztések születnek. Lendvai Ildikó például hosszú évekkel ezelőtt mondta, hogy nem lesz gázáremelés, s Ed Miliband, a brit Munkáspárt vezetője csak most építette be programjába a rezsifagyasztást.

Ám aki nem hisz a tündérmesékben, az csöppet kételkedjen abban, hogy évtizeddel előzzük Európát. Legalább ennyire irreálisnak tűnik az is, hogy a korszakváltásra is szerveződő Szolidaritás úgy újítja meg a politikai kultúrát, hogy hungarocellszobrokat csonkol, majd az amputált fejet körbehordozza a városban. Már csak azért is, mert az efféle förtelmes akciók azok, amelyeken eddig illett elborzadni, mert tudniillik, mi lett veled, politikai kultúra.

De ha már csak a – baloldalon egyébként nagyrészt elfelejtett, s Facebook-alapúvá váló – radikalizmus maradt fegyverként a rezsim elleni demonstrációkon, akkor is feltételezhető olyan performance, amelynek szimbolikája árnyaltabb üzenetet küld a közönségnek. Mindennek azért van jelentősége, mert a kormányt utálják elegen ahhoz, hogy elküldjék, ám nem ártana, ha a feltételezett váltás minőségi változást hozna a magyar politikában. S a reformra a legkevésbé sem garancia, ha 1500 résztvevős tüntetésen szobrot fűrészelnek.

Ám ha csak az a fontos, hogy ne Orbán legyen az ország miniszterelnöke, akkor nem baj, ha az ellenzék hungarocellába zárja magát. Akkor ebben a tempóban kell haladni, s a szavazatmaximálás érdekében állíthatjuk azt is, hogy egy éven belül Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy lesz Magyarország kormányfője. Esetleg Medgyessy is.

Legalább az első száz napra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.