Lencsés Károly: Ma csalás, holnap...?

A Fidesznek papírja van róla, hogy csalt Baján – kommentálta Bajnai Gordon és Mesterházy Attila a Kecskeméti Törvényszék szombati döntését. A bíróság bizonyítottnak látta ugyanis, hogy az időközi önkormányzati választáson az egyik szavazókörbe szervezetten szállították az embereket. Az eredmény pedig ott fordult meg, hiszen a DK, az Együtt–PM és az MSZP közös jelöltje három körzetben nyert, egyben minimális különbséggel veszített, ebben, az ötödikben viszont nagyot bukott.

Nem tudni, hogy ennek szociológiai magyarázata van-e – nem szokatlan, hogy a pártpreferenciák egymással szomszédos lakónegyedekben is különböznek –, vagy rossz körülmények között élő, s ezért könnyen befolyásolható embereket rávettek arra, hogy szavazzanak a kormányoldalra. Itt a „trükk” jobbik esetben az lehetett, hogy a roma választókat gondosan kiszolgálták azzal, hogy utaztatták őket a szavazókörökbe.

A mostani önkormányzati időközi választásokon még az 1997-es választási eljárási törvény szabályait kell alkalmazni, amely szerint a szervezett szállítás sérti a kampánycsendet. Az új szabályozás szerint ez már megengedett. Vagyis: most még további vizsgálódásra nincs szükség, nem kell bizonyítani, hogy a voksokért fizettek-e, mert a fuvarozás önmagában jogsértő.

A helyzet pikantériája, hogy a demokratikus ellenzék közös jelöltet állító szervezeteinek beadványát – amelyhez a szervezett szállítás tényét valószínűsítő videofelvételt is mellékeltek – a helyi és a területi választási bizottság még így is elutasította. Vagy nem tudtak az átmeneti szabályokról, vagy inkább arról van szó, hogy ezek tagjait politikai grémiumok választották meg: róluk helyben a képviselő-testület, a területi bizottságok esetében a megyei közgyűlés döntött. Talán ezért nem győzte meg őket a bíróság szerint is egyértelmű bizonyíték.

Ismét kiderült viszont, hogy a bírák változatlanul csak a törvényeknek alárendelve és legjobb lelkiismeretük szerint teszik a dolgukat. A törvényszék két választási szerv döntését is felülírta, és a „gyanús” körzetben – a tömeges fuvarozásra tekintettel – a szavazás megismétlését rendelte el. Az élet tehát visszatért a rendes kerékvágásba.

Kérdéses, hogy mi történik majd 2014-ben, mert az új választási eljárási törvény arra nézve nem tartalmaz útbaigazítást, melyek azok a tilalmazott módszerek, amelyekkel a pártok nem élhetnek a választók befolyásolása érdekében. Ez a jogállamiság újabb próbája lesz, hiszen kizárólag a törvényben megfogalmazott alapelvekből lehet kiindulni, és ezek között szerepel a választás tisztasága és önkéntessége, az egyenlőség vagy a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elve is. De csak így általánosságban. Baján mindezt nagyjából figyelmen kívül hagyták.

A választási bizottságok függetlensége kapcsán továbbra is aggályok merülhetnek fel, hiszen azok változatlan szabályok szerint állnak fel, ráadásul a Nemzeti Választási Bizottságba a parlament már öt helyett hét tagot delegál. Ott ülhetnek majd az országos listán mandátumot nyert pártok képviselői, s a kampány idején a listát állító jelölő szervezetek is elküldhetik a maguk emberét, de a kormánypárti többséget ez sem veszélyezteti.

Így aligha kétséges, hogy azokat a bizonyos alapelveket egy-egy ellenzéki kifogás esetén miként értelmezik majd. Egyre nyilvánvalóbb: nagyrészt a bírákon múlik a választások tisztasága.

Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz „városfelelőse” újra harcra kényszerül
Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz „városfelelőse” újra harcra kényszerül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.