Szőcs László: Önkritika nélkül

Vegyes visszhangot váltott ki, és országszerte felkavarta a kínaiakat az ítélet, amelynek értelmében életfogytiglani börtönt kapott Bo Xilai, a Kínai Kommunista Párt egykori üstököse, a szépreményű chongqingi párttitkár, aki most fellebbez. Egy támogatója azt szorgalmazta, Dalian városának mind a 6,7 millió lakója adjon fejenként tíz jüant (pár száz forintot), hogy a politikus kiszabaduljon, és újra polgármester legyen ott, ahol Chongqing előtt szolgált.

Mások ellenben halált kiáltottak, s egyenesen a Mao Ce-tung özvegye, Jiang Qing (Csiang Csing) nevével fémjelzett Négyek bandája sorsát szánták Bónak. Más kérdés, hogy végül a „nagy kormányos” egykori feleségét sem végezték ki, hanem életfogytiglanra változtatták a verdiktet. Az asszony már a Teng-érát követően lett öngyilkos.

Kínában nem annyira nagy események vannak, mint nagy folyamatok, mondják. Ha mégis az előbbiek, akkor viszont nagyot szólnak. Kezdettől fogva tudni lehetett, hogy Bo Xilai ügye nagyot fog szólni, de azt talán kevesen sejtették, hogy ekkorát. Kínai hírmagyarázók jól jelezték előre perének kimenetelét is: a túlságosan is nagyra törő „kis herceget”, a legendás KKP-vezető Bo Yibo fiát el fogják marasztalni, és példát statuál vele a botrányokat nemigen tűrő nagypolitika. Részben ugyanazért kell bűnhődnie, mint ami ellen korábban maga lépett fel a helyi politikában: korrupcióért.

Az állampártnak nem jön rosszul, ha egy ilyen látványos perrel keltheti a korrupcióellenes kíméletlenség benyomását. Kínában évente 30-50 ezer tüntetést tartanak a becslések szerint, jobbára helyi döntések miatt zúgolódva. Bár folyamatosan milliók és milliók emelkedtek ki a szegénységből a világ legnépesebb országában, szemet szúr a kiváltságosok gazdagsága.

Neil Heywood, a meggyilkolt brit üzletember, akinek haláláért elítélték Bo feleségét, Gu Kailait, azzal fenyegette meg az asszonyt: kitálal külföldre vitt mesés vagyonukról. De mást is nyerhet az új, tízéves politikai pályára tett felső vezetés Bo elítélésével. Egy Kína-kutató szerint a balosnak tartott Bo rács mögé juttatásával gyengülnek a reformok ellenzői éppen akkor, amikor Xi Jinping államfő-pártfőtitkár gazdasági nyitás bejelentésére készül. Azt is demonstrálni akarhatták: nem kell annyira ugrálni, feltűnően magasra törni, mert aki így tesz, annak könnyen lenyesegetik a szárnyait a látszatjogrendszer segítségével. Lehet akár Bo Yibo fia is, ez nem számít.

A kínai nagypolitika csak tízévente újul meg, és mindenki várja csak ki a saját sorát. Végül: ahogy három évtizede Jiang Qing, úgy most Bo Xilai sem tört meg. A kommunista rituálé szerint márpedig önkritikát kellett volna gyakorolnia. Nem tette meg. Egy írás rámutat, a Kínában magasnak számító Bo mellé extra nagy termetű smasszereket állítottak, hogy ők fogják közre. Így alacsonyabbnak mutat a felvételeken. A rendszer az úr, és semmit sem bíz a véletlenre.

Bo Xilai bírái előtt
Bo Xilai bírái előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.