Cseri Péter: Kései süllyesztő

Szögezzük le, nem most ért véget a Meggyes-korszak Esztergomban. Igaz, az egykori teljhatalmú polgármester mögött egészen mostanáig nem merték becsukni az ajtót fideszes párttársai. Nyilván egy égi jelre vártak, ami mostanában érkezhetett meg hozzájuk a pártközpontból. Ha Meggyes Tamásnak valóban lett volna érzéke a politikához, már három évvel ezelőtt veszi a kalapját, amikor elveszítette a polgármesteri székét, miközben a masszívan jobboldali többségű esztergomi választópolgárok a saját párttársait – jórészt ismeretlen sameszait – könnyedén betolták a képviselő-testületbe. Tehát nem a Fidesszel volt bajuk, hanem Meggyessel.

Vajon komolyan gondolhatta-e a városvezető, hogy Orbán Viktor valaha is megbocsátja neki a 2010-es kudarcot? Valójában már akkor bukott ember volt, amikor végignézte, miként költözik be Tétényi Éva a helyére, a városházára. Talán félreértette, hogy a pártvezér nem küldte el neki azonnal a selyemzsinórt, pedig tudhatta volna: ha Orbán már akkor félreállítja, azzal saját káderpolitikájának csődjét ismerte volna be.

Egy vérbeli tréner nem akkor kapja le a pályáról a fölöslegessé vált játékosát, amikor az még reflektorfényben áll, hanem amikor már alig látszik a félhomályban. Meggyes jó ideig magányosan álldogált a partvonalnál labdára várva, ám az indításokat sorra mások kapták. Megtűrték ugyan a szélen, végül csak szóltak neki, hogy adja le a szerelést. A biztonság kedvéért az öltözőből is kitiltották.

Az utolsó utáni pillanatban. A következő helyhatósági választásokig már csak egy év van hátra, az esztergomi Fidesz pedig népszerűtlenebb, mint valaha. Mivel a selyemzsinór nem érkezett –Meggyes nem távozott önként –, Orbán nem várhatott tovább egykori kedvence hivatalos „kivégzésével”. A nagyobbik kormánypártnak – látványos államapparátusi segédlettel – sikerült ugyan megakadályoznia, hogy Tétényi Éva megvalósíthassa városfejlesztő elképzeléseit, ám a reményeikkel szemben az agilis politikust nem törték meg a sorozatos kudarcok. Népszerűségéből veszített a három év alatt, de politikusként valósággal kivirult az állandó háborúzásban, kiderült róla, hogy a folyamatos küzdelem élteti.

A Fidesz most kockázatos lépésre szánta el magát: elhatárolódott mindattól, amit hosszú éveken át hirdetett és gyakorolt. Az új ígéret szerint a süllyesztőbe küldött városatyákkal (nemcsak Meggyes, de a jelenlegi Fidesz-frakció többi tagja sem indulhat jövőre mandátumért) együtt eltemetik a konfrontatív politizálást is. Szövetségbe hívnak mindenkit, akik „támogatni kívánják Esztergomnak az ország első fővárosához méltó kialakítását és fejlesztését”.

Tétényi Éva magára ismert a felhívásban, és már be is jelentkezett, hogy szívesen csatlakozna a csapathoz. Meglepő lenne, ha befogadnák. Mint ahogy az is, ha valóban elérkezne a békés hangvételű, együttműködésre és konszenzuskeresésre építő politika kora Esztergomban. Sajnos most egyik fél sem tűnik rá alkalmasnak.

Meggyes Tamás, Esztergom volt polgármestere (Fidesz) részt vesz a képviselő-testület rendkívüli ülésén
Esztergom, 2011. október 10. Meggyes Tamás, Esztergom volt polgármestere (Fidesz) részt vesz a képviselő-testület rendkívüli ülésén. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.