Miklós Gábor: Plázagyilkosok

A harmadik napon a kenyai katonák újra ostrom alá vették a plázát. A szóvivő szerint már majdnem minden túszt kiszabadítottak, s újraszámolták a halottakat. A globális internetes sajtó pedig lihegve próbálja összefoglalni és követni az eseményeket. Afrika bejött a nappalinkba. Európaiak, amerikaiak haltak meg az elegáns bevásárlóközpontban, egy olyan afrikai konfliktus következtében, amely ugyanakkor rendszeresen érinti Európát, Észak-Amerikát is. Az egyik értékelő szerint a támadók egy afrikai országok közötti számlát akarnak rendezni, míg mások szerint a globális iszlamista terror egyik színhelye volt Nairobi. Közünk van hozzá. Mert csak véletlen, ha éppen nincs magyar áldozata is egy ilyen mészárlásnak, mert rendre jelennek meg Magyarországon is szomáliai migránsok, akik az ottani borzasztó viszonyokra hivatkozva kérnek menedéket.

Az al-Sabab terroristái azt állítják, hogy a kenyai katonaság kivonulását akarják elérni Szomáliából. Szomália a kilencvenes évek eleje óta nem működik államként. Különböző szabadcsapatok, helyi hadurak, kalózvezérek uralják. Az al-Sabab a vallásra hivatkozó változat. Az Afrikai Unió katonái, köztük a kenyaiak kiszorították őket a nagyvárosokból, ezért a bosszú. De a kenyaiak és a szomáliaiak közötti háborúskodás ettől függetlenül is létezik – etnikai, vallási alapon.

Az al-Sabab tavaly csatlakozott az al-Kaidához. A The New York Times terrorizmusellenes szakértőkre hivatkozik, akik szerint azóta együttműködnek más leányvállalatokkal, pl. a jemeni, észak-afrikai al-Kaida-lerakatokkal vagy a nigériai Boko Haram tömeggyilkos szervezettel. Az együttműködés következtében akcióik jobban előkészítettek, jobb a hírszerzésük, a gyilkosságokat ügyesebben koordinálják. Mert azért ők főleg gyilkosok, akik nem katonákra, hanem kisgyerekekre, terhes nőkre támadtak most is. Az al-Sabab a világban szétszóródott milliónyi szomáliai segítségével nemzetközi dzsihadista szervezet lett. A brit lapok úgy tudják, a mostani akciójukat egy angol nő, a titokzatos „fehér özvegy” szervezte. A szervezet azt terjeszti, hogy a plázaterroristák között sokan éltek az USA-ban. A szakértők, publicisták évek óta próbálják megfejteni, mi vezeti ezeket az embereket a gyilkosságokra. Sokan magyaráznák a kétségbeesett helyzettel, amelybe országaik sodródtak. A gyerekgyilkosságra azonban nincs mentség, azt nem magyarázhatja bosszú, népnyomor, sem vallási buzgalom.

Afrika az utóbbi években az iszlám színezetű terror fő színhelye lett. A törzsi, etnikai ellentétek a muzulmán vakbuzgóság burnuszába öltöztek Maliban, Nigériában, kelet-afrikai országokban. A nemzetállam amúgy is halva született ötlet volt, amelyet a távozó gyarmatosítók hagyományoztak a vonalzóval rajzolt határú államoknak. A szocialista kísérletek is gyászos eredményeket mutattak fel itt. Egyelőre most a vallási mozgalmak vannak feljövőben. Nyomukban a pusztulás, nyomor. A szomáliaiak pedig menekülnek. Bárhová.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.