Tanács István: Van minek örülni

Ötszáz névre szóló meghívót küldtek ki a mai ünnepélyes alkalomra, amikor is Orbán Viktor miniszterelnök felavatja a Glencore foktői növényolajgyárát. A helyi polgármesterrel szembeszegülő önkormányzati képviselők azonban éppen úgy nem tehetik oda be a lábukat, mint a sajtómunkások. 

Igaz, ha minden úgy alakult volna, ahogyan Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter eltervezte, akkor ezek a képviselők már nem is lennének képviselők, mert a testületet föloszlatta volna a parlament. Maga a kormány állapította meg, hogy alkotmányellenesen működnek, miután a közigazgatási hivatal évek óta törvénysértések sorát regisztrálta náluk. Foktőn elég ritkán tartanak közgyűlést, de ha mégis összehívja a képviselőket a polgármester, gyorsan berekeszti az ülést, amint az ellenzék jutna szóhoz.

Már zakatolt a parlamenti gépezet, amikor egy okos píárosnak eszébe villant, milyen égő lenne, ha a főnök olyan faluban avatna gyárat, ahol már önkormányzat sincs, mert éppen a hét elején oszlatták fel. Odaszóltak hát az alkotmányügyi bizottság elnökének, Cser-Palkovics Andrásnak, hogy halassza el a szavazást. Ez törvénysértő, de nálunk van a törvénynél is erősebb parancs – elhalasztották.

A korábbi hírek szerint a gyárat már 2011 őszén fel kellett volna avatni, csak nem lett készen. Büszke sajtótájékoztató híján nincs kitől megkérdezni, miért kellett plusz két évet várni, és valóban többe került-e a beruházás, mint amennyiről korábban a külföldi tulajdonost tájékoztatták. Ünnepi beszédében Orbán nem fogja megemlíteni, hogy az akkor ötmilliárdra taksált létesítményt még a szocialisták készítették elő – de már az is nagy szó, hogy kiemelt állami nagyberuházás létére a projekt nem végezte az elszámoltatási kormánybiztos kezén. Foktőn azt hallani, igény lett volna rá, de a kerület egyéni országgyűlési képviselője, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a választások idejére megbizonyosodott arról, hogy itt kivételesen nincs szükség vizsgálódásra. Vélhetőleg tolakodó médiamunkásokra sem, akik esetleg a közismert vadászszenvedélyével kapcsolatban kérdezgetnék Semjént a sonkatekercs mellett.

Istenfélő emberek a foktői elöljárók, de nem mentesek a világ hívságaitól. A képviselő-testület akkor kezdett alkotmányellenesen működni, amikor kiderült, hogy 100 milliós nagyságrendű helyi adót kasszírozhatnak a Glencore-tól. Mióta közös hivatalt kénytelenek működtetni Kalocsával, új front nyílt – a Fidesz vezette Kalocsa is részt kér a helyi adóból. Mind a foktői polgármester, mind a képviselők függetlenek, de a polgármester a helyi Fidesz elnöke, az egyik képviselő pedig az alelnöke, akivel kölcsönösen följelentették egymást. A polgármester abban reménykedett, hogy a parlament feloszlatja a testületet, majd őt újraválasztják. A képviselők pedig abban, hogy jogerősen elítélik őt, hiszen sokadrendű vádlott egy évek óta húzódó áfacsalási perben.

Az ünnepélyes avatóig egyik sem következett be – jó helyre ment tehát a miniszterelnök; van minek örülni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.