A szerk.: Mázli

Az amerikai jegybank, a Fed hosszú felkészítési időszak után megkezdte a pénzcsapok fokozatos elzárását – ezt a bejelentést várta a piac Ben Bernankétől, de a távozó elnök egyelőre nem csökkentette a dolláresőt.

Az amerikai gazdaság ugyan jobban teljesít, de úgy látszik, még nem annyira, hogy a Fed ne látná értelmét tovább pumpálni az olcsó dollárt. Amerika messze van, a döntés mégis alapvető fontosságú Magyarország számára is. Az élénkítés magjából ugyanis jutott mindenhová, s a termést sokan már le is aratták, és közéjük tartozik az Orbán-kormány is. A szabadságharc győzedelmes ütközetein a csatalovak olcsó abrakja valójában a dollárpumpából származik.

Most a kormány egyelőre hátradőlhet. A kockázat azonban megmarad. Ha ennek a rendszernek egyszer vége szakad, akkor a kivonulás fájdalmas lehet. Ha a Fed óvatossága ellenére mégis kitör a pánik a piacokon, a befektetők elsőként a hozzánk hasonló, magas kockázatért magas kamatot nyújtó országokból vonják ki a pénzüket, tőzsdét, árfolyamot nem kímélve.

Ha így lesz, a miniszterelnök szemében szálkából gerendává nőtt IMF kipaterolása megbosszulhatja magát. A költségvetési tartalék indokolt feladatokra, valamint teljesen indokolhatatlan presztízscélokra történt elosztogatása miatt még a gyors reakció esélye is elszállt. Marad Matolcsy György és a 30 milliárd euróra zsugorodott devizatartalék, amiből még a hiteleseket is ki kellene valahogyan menteni.

A kormány az elmúlt bő három évében pénzügyi ellenszélben és hátszélben is vitorlázott már. Most mázlija volt, maradt a kedvező széljárás, de ennél sokkal nagyobb mázli kell ahhoz, hogy mindez a választásokig kitartson. Mert ezen a tengeren nem ő fújja a passzátszelet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.