Kácsor Zsolt: Viszlát, te kedves élet

Egyik kedvenc vendéglőnkbe bicegünk ügyvéd barátommal, akivel lecsós virslit akarunk enni. Pontosabban szólva csak ő biceg, mert tönkrement a csípőízülete, már elő is jegyezték protézisbeültetésre szeptember végére.

Minden lépésnél fájdalmasan fölszisszen, kérdem tőle, hogy nem volna-e jobb bottal, mire sértődötten elhúzza a száját. Azt mondja, az apja nyolcvan elmúlt, amikor botra kényszerült, pedig túlélt két világháborút, úgyhogy mindössze ötvenöt évesen ő nem fogja kiröhögtetni magát bottal, s különben is, hagyjuk ezt, mert neki most a lecsós virslin jár az esze.

Az az igazság, hogy halálfélelme van. Attól tart, hogy nem fogja túlélni az operációt. S nem elég, hogy ottmarad a műtőasztalon egy ócska kínai protézissel a csípőjében, de a lecsós virsli is oda. Pedig az az egyik legkedvesebb étele, bő szafttal, méregerősen, sok hagymával. A műtét előtt utoljára ezt kívánja.

Nézek rá, hogy mi ez a hülye szöveg erről a kínai izéről, erről eddig nem volt szó. Mire felhördül, s azt válaszolja, hogy a pesti ortopédsebész egy igazi amerikai protézissel hitegeti, egy eredeti Singerrel, de ő nem hisz neki, mert biztosan a Singert is hamisítják a kínaiak. Ami a kórházakat nem érdekli, megrendelnek minden olcsó vackot, s ki garantálja a betegnek, hogy egy Singer-utánzattól nem kap-e vérmérgezést?! Mert akkor viszlát, te kedves élet, te édes, európai élet, melyet csípőben tört ketté a habzsoló Ázsia.

Keserű képpel lépünk be hát az étterembe, ahol barátom törzsvendég: 1984 óta jár ide. Ó, igen, a boldog nyolcvanas évek! Amikor barátaink még nem bicegtek, s mit sem tudtak e Singer nevű amerikairól, aki nyilván azért kezdett protéziseket gyártani, hogy a kínaiaknak legyen mit hamisítaniuk, barátaink meg elpatkoljanak miattuk a műtőasztalon.

Belépek én is, s látom, délidőnk dacára üres a vendéglő. Mi történt? Nincs konyha? Falfehéren siet elénk a pult mögül Ildikó, aki négy éve dolgozik itt, ismeri szokásainkat, máskor, ha meglát, már bontja is a büdös parádi vizet. De most elkerekedett szemmel bámul ránk, s azt nyögi, nagy a baj.

– Ugyan, mi lehet az?! – horkan föl barátom, mert a saját csípőbajánál nem ismer nagyobbat.

Mire azt hebegi Ildikó, hogy hátul egy felszámolóbiztos intézkedik, tőle tudták meg, hogy a főnök évek óta nem fizet a dolgozók után járulékot, és a helyet valószínűleg be fogják zárni.

– Beszéljek a főnökkel? – kérdezi segítőkészen ügyvéd barátom, mire Ildikó azt feleli sírós hangon:

– Nem tudsz. Már börtönben van.

Megrendülten állunk. Az asszony megszán minket, s azt hüppögi:

– Üljetek le azért. De nem biztos, hogy lesz ebéd. Vagy ha lesz, nem tudom, kinek fogtok fizetni.

– A felszámolóbiztosnak! – vágja rá a barátom. – Éhesek vagyunk, Ildikó!

Az asszony részvéttel hangjában kérdezi:

– Mit ennétek?

– Lecsós virslit – dünnyögjük. De már nem vagyunk benne biztosak. Üldögélünk az üres, rideg teremben, nem szólunk, eltelik tíz perc, húsz perc, és az ebéd nem jön. Látom, barátom lélekben messze jár: alighanem saját magát nézi, amint frissen műtve fekszik a ravatalon, lassan berozsdál combfején a kínai protézis, és holtában korog a gyomra. Komoran lehajtom hát a fejem én is. Álmoskönyvünk szerint nem jelent jót, ha vendéglősünk börtönbe kerül, megszokott konyhánkban pedig felszámolóbiztos dirigál. De hátha tud főzni. Már csak ebben reménykedhetünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.