Hargitai Miklós: Rezsi(át)vágás

Meglepő idézetek következnek: „Magyarországon európai összehasonlításban pazarló az épületek energiafogyasztása. A rezsiproblémát csak nagyon rövid időszakra tudja kezelni a rezsicsökkentés. Néhány éven belül radikális beavatkozás kell az épület-szektorban, mert különben finanszírozhatatlanná válik épületeink működtetése”. (Bencsik János, az Orbán-kormány volt energiaügyi államtitkára)

„Az energiaiparnak világpiaci áron kell beszereznie az energiát. Ezt nem a magyar kormány szabja meg – legalábbis Vlagyimir Putyin országa kevéssé lehet vevő ilyen típusú felvetésekre. Az iparág világszínvonalú, folyamatosan karbantartott és fejlesztett gépekkel juttatja el az energiát a fogyasztókhoz. Ha nonprofit működést írunk elő nekik, nincs haszon, nincs fejlesztés, lassan tönkremegy minden.” (Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energiaügyi helyettes államtitkára)

„Egy országos energiahatékonysági program fellendítené az építőipart, évente a lakásállomány 10 százalékának felújítása 80 ezer építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb mint 10 év alatt megtérülne.” (Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter)

A fentiek bizonyítják, hogy vannak (voltak) kompetens személyiségek a kormányban, akik energiaár- és rezsiügyben lényegesen tisztábban látnak Orbán Viktornál.

Ám sajnálatos módon a „rezsicsökkentés” – szakmai szempontból talán sánta, de politikailag szinte hibátlan – ötlete nem tőlük, hanem a kormányzati funkcióval nem rendelkező, ismeretlen minőségekben minimum egy évtizede Orbán mellett szolgáló kommunikációs gurutól, Habony Árpádtól származik.

Azt a kérdést, hogy felelős döntés-e az energia jóárasítása, vagy egyszerű reklámtrükk (lapunk egyik jobboldali olvasója szerint: zseniális húzás, amelynek révén a Fidesz az energiaszolgáltatókkal és végső soron a lakossággal fizetteti meg a saját választási kampányát), ezek után fel sem érdemes tenni.

Amiért mégis beszélünk róla, az a legutóbbi rezsibejelentés helyszíne: a kormányerők hét végi kötcsei szeánszáról kürtölte világgá az eseményről egyébként kitiltott sajtó, hogy a következő négy év – ha az égiek úgy akarják – a rezsiharc jegyében fog eltelni.

Csak emlékeztetőül: az „igazi”, 2009-es kötcsei beszéd az egykorú médiatudósítások alapján „a létezés magyar minőségének” megteremtéséről szólt, holott, mint utóbb kiderült, Orbán Viktor ott valójában a teljes gazdasági, politikai, kulturális elitváltást jelentette be – és úgy is lőn (miközben a Fidesz választási kampánya még a jogállam rehabilitálásáról szólt). Joggal tarthatunk tőle, hogy a miniszterelnök most is a kötcsei piknik „zárt ülésén” vázolta fel az általa elképzelt igazi jövőt, és annak nem a megélhetési költségek általános mérséklése, hanem valami egészen más volt (netán lesz is) a lényege – megint olyasmi, amit a voksolás előtt nem fognak a választók orrára kötni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.