Gergely Márton: Csak a nomofóbia

Egy tőzsdén jegyzett cég nem kockáztat. Pláne legfontosabb termékénél nem veszélyezteti, hogy potenciális vásárlóinak akár csak a töredéke is elpártoljon. Amikor az Apple úgy döntött, hogy okostelefonjainak csúcsmodelljét ujjlenyomatolvasóval látja el, biztos volt benne, hogy közönsége értékelni fogja ezt.

A szeptember 10-én bemutatott iPhone 5S főképernyője akkor jelenik meg, ha tulajdonosa ujját a készülék egyetlen nyomógombjához érinti. Ez garantáltan távol tartja az alkalom szülte tolvajokat, és védi az asztalon felejtett mobilt a visszaélésektől. A tulajdonos ráadásul öt biometrikus adatot is tárolhat a készülékén, vagyis felveheti jobb kézzel és ballal, de az élettárs vagy a gyerek is tud róla telefonálni. De nemcsak a vásárlók honorálják az új fejlesztést, hanem bizonnyal az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA is.

Egy nappal az új iPhone-ok bemutatása előtt a Snowden-leleplezésekben élen járó Der Spiegel írta meg, hogyan tör be az amerikai titkosszolgálat az Apple (és persze a Google, a Samsung, a Blackberry) mobiljaiba. Az anekdota szerint Michael Hayden korábbi NSA-főnöknek egy szaküzletben az eladó azzal vágott fel, hogy az iPhone-hoz már 400 ezer alkalmazást lehet letölteni. Hayden erre a feleségéhez fordult: remek, ez 400 ezer támadási lehetőséget jelent a számunkra.

Kezdetben az amerikai szolgálatoknak is kihívást jelentett, miként tartsanak lépést az okostelefonok technikai robbanásával és villámsebes elterjedésével, de nyilvánvaló volt, hogy a bennük rejlő lehetőségek is hatalmasak. Az internetről kinyert adatokból, kereséseinkből eddig is következtethetett az NSA politikai meggyőződésünkre, személyiségjegyeinkre, de okostelefonjainkban fürkészve megtudhatják azt is, mekkora és milyen kapcsolati hálóval rendelkezünk, hol járunk, mit fényképezünk, hogyan töltjük hétköznapjainkat.

Az NSA gépei automatikusan riadóztatnak, ha szokatlan idegen nyelven kommunikálunk egy eltérő nyelvi többségű környezetben, vagy veszélyesnek minősített szavakra keresünk rá az interneten. Az ilyen elnagyolt szűrésen könnyen fennakadunk, ha Bin Laden nevét írjuk be például Horvátországból. A mobil segítségével azonban személyre szabottan kiszűrhetnek szokatlan eseményeket a kontrollt vesztett hatóságok. Az Apple biztos utánajárt, hány embert ijeszt el a tudat, hogy a titkosszolgálatok hozzájuthatnak az ujjlenyomatához.

A cég mindössze azzal nyugtatja az aggódók maréknyi táborát, hogy az adatot nem központilag tárolják, hanem az egyes készülékekben. A legújabb leleplezések viszont azt mutatják, ha az NSA akarja, mostantól tudni fogja azt is, hány olyan bizalmasunk van, akinek hozzáférést engedünk mobilunkhoz, mikor és hol szoktunk találkozni, és ők milyen emberek.

Az NSA ügynökeit belső továbbképzésükön az okostelefonok fontosságára készítik fel. Örömmel tapasztalták ugyanis, hogy a felhasználóknak nincsenek fenntartásaik, csak kifejlett nomofóbiájuk van. A „no mobile phobia” a gyenge térerőtől való félelem. A titkosszolgák prezentációján van egy dia, amelyen Steve Jobs, az Apple telefonjainak megálmodója látható. „Ki gondolta volna 1984-ben, hogy ő lesz egyszer a Big Brother – utal az NSA hencegő belső prezentációja Orwellre –, és hogy a zombik fizető ügyfelek lesznek.”

Ezeknél a nyomasztó részleteknél sokkal üdítőbb hír, hogy az új iPhone 5S már elegáns pezsgőszínben is kapható.

Az új iPhone ujjlenyomatleolvasója
FOTÓ: REUTERS JASON LEE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.