Agancsok

Az állatvilágban a hímek nagy és látványos harcot folytatnak a legkívánatosabb nőstényekért. Sokszor úgy látszik: a küzdelem halálig tart, holott valójában az életüket azért nem akarják kockára tenni. Hiába feszülnek egymásnak a szarvasbikák, hiába csattognak az agancsok, a harc végén nem marad a mezőn a vesztes.

Az INA-ért folyó küzdelem is ilyen. A horvát olajvállalat megszerzése körül zajló politikai és jogi csaták nagyon látványosak, de túl hosszúra nyúltak már ahhoz, hogy ne érezzük azt: halálos sebet egyik küzdő fél sem akar ejteni a másikon. A horvát nyomozó hatóság sajátos pávatáncával kelti azt a látszatot, hogy része ennek a mérkőzésnek. Miközben szóban kemény, mint a gránit, mire Hernádi-éhségét papírra kell vetni, mindig valahogy alábbhagy ez a hév. Ki akarják hallgatni a Mol elnök-vezérigazgatóját, de azért mintha olyan nagyon-nagyon mégse. Legalábbis megadják az egérutat a magyar hatóságoknak a kibújásra.

Ez a most már évek óta zajló jogi csiki-csuki arra utal, hogy a nyomozó hatóságok itt és ott is a helyzet foglyai. Se lenyelni, se kiköpni nem tudják végleg ezt az ügyet, falattal a szájukban sandítanak a nagypolitika egére, hogy megtudják az aktuális széljárást. Mindinkább úgy tűnik, hogy az INA-ért folyó csatában döntő ütközetre nem kerül sor a tárgyalóteremben. Politikai szinten születik majd döntés először, és bármilyen eljárási lépés csak ennek előkészítése vagy következménye.

Hernádi Zsolt ki(nem)hallgatásának rétestészta hosszúságúra nyújtott története a legtöbbet a két olajtársaságnak árt. Ha erre nincsenek tekintettel a harcoló felek, akkor a csata végén már nem is lesz olyan kívánatos az INA.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.