A szerk: Zuhany

Az infláció még a szocializmus idején is szokatlan szintre, 1,3 százalékra süllyedt augusztusban, hála a kormány rezsicsökkentő intézkedéseinek és persze a jó időnek, ami a földeken hizlalta a GDP-t és apasztotta a terményárakat. De ha a számok mögé nézünk, azt látjuk, hogy a létfenntartás költségei folyamatosan emelkednek, és nincs az a rezsicsökkenés, ami ezt elfedi, elfeledteti – bármilyen színnel, bármekkora betűkkel is hirdettesse a kormány saját sikerét a közműszámlákon.

Mert az élelmiszer, a napi betevő eközben az infláció duplájával drágult. Ezerötszáz forint alatt normális sajtot nem, csak valami „feltétnek” nevezett képződményt tud az ember a gyerek uzsonnára készített párizsis szendvicsére „extraként” feltenni.

Az is jelzésértékű, hogy a rezsi mellett csupán a ruházati és a tartós fogyasztási cikkek lettek olcsóbbak, minden más infláció feletti mértékben drágult. Már az üzemanyagok is többe kerülnek.

A dohányárak katapultálása pedig szeptemberre maradt, de a cigaretta és a szeszes italok így is 9,1 százalékkal drágultak, vagy a józan élet, vagy a végső kétségbeesés irányába terelve a fogyasztókat.

Aki stresszes munkát végez, vagy egyen, vagy igyon – tanácsolta Torgyán József Orbán Viktornak még kormánya tagjaként. A gyakran álljon be a meleg zuhany alá lehetőségét kifelejtette a választható lehetőségek közül, pedig a kormány most inkább ezt kínálja stresszoldásként.

A rezsi ugyanis olcsóbb, az evés-ivás viszont drágább. Előbbi mesterséges leszorításával igyekszik eltakarni utóbbi természetes alakulását. Ezt a politikát vígan folytathatja a választásokig, az árat később és másoknak kell megfizetniük. Akkor jön a meleg helyett a hideg zuhany. A nyakunkba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.