Tamás Ervin: A luxus embere

Azt gondolná az ember, hogy aki Magyarországon a legtöbb jövedelemadót fizeti, s cégcsoportjának vezető vállalata a 41. a listán, azt mint hajdanán a Malév a százezredik törzsutasát, virággal, ajándékokkal halmozzák el. 

Nos, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem így ünnepel: az üzletember irodaházát tavaly, egy nyári hajnalon mintegy száz nyomozó lepte el – azóta várjuk a nagy leleplezést. Helyette egy hír érkezett: a vállalkozó Luxemburgba telepíti át a cég egyik részlegét.

A 42 éves tulajdonos eddig arra volt büszke, hogy minden forint után itthon adózik, egyetlen fillér munkahely-teremtési hozzájárulást, pályázati pénzt nem kért, nem kapott, holott már ezernél is több az alkalmazottja –egyharmaduk költözik most Luxemburgba. Játszi könnyedséggel összeállhat hát a publicisztika eszmei mondandója, mely szerint az kap nyakába adóellenőröket, aki nem trükközik, akinek vállalkozásai átláthatók. Ha alaposan utánajárunk, kiderül, hogy a szóban forgó cégcsoportnál addig is ki-be jártak az ellenőrök, bár visszaélésnek még nem jutottak nyomára. Hallani, hogy a fiatal üzletember innovatív fejlesztéseire pénzt kérve hiába indulna a különböző pályázatokon, előfordul, hogy megkérik, ne tegye, vagy ha beadja a terveit, elutasítják.

Mit tehet? Elunja, és továbbáll. Nincs egyedül. Mint ahogy azzal sem, hogy ezt nem vadul, hangosan, hanem diplomatikusan teszi, szó sincs elüldözésről, „…a vállalkozásnak lépést kell tartania a hihetetlen ütemben változó informatikai környezettel, amelynek alapvető feltétele a külföldi, nemzetközi terjeszkedés és a tapasztalatszerzés”.

Csakhogy van egy kis bibi. A tulajdonos, aki tavaly már a hazai milliárdos-toplista harmadik helyére kapaszkodott, egy világszerte elterjedt erotikus online platformnak köszönhetően gazdagodott meg. Bár Gattyán Györgyöt előszeretettel hívják pornómilliárdosnak, a LiveJasmin.com-nak több a köze az erotikához, mint a pornóhoz, ő „a vágy vámszedője”. Ez a stigma nyilván kíséri, zavarja, amit – gondolom – nagyvonalú adófizetéssel, bőkezű sport- és kulturális adományokkal próbál ellentételezni. Új befektetéseivel egyre inkább távolodik a kezdeti sikert biztosító s valószínűleg most is a legjövedelmezőbb területről, fogékony minden ötlet iránt, s ahogy mondja, nem magyar méretekben gondolkozik. Tudhatjuk róla, hogy pályája a használt Skodák eladásától kezdve tipikus „self made man” karrier, nincsenek benne a szokásos magyar virblik, kétes olajpénzek, gyanús privatizációk – maga lehetne a fölmutatandó pozitív példa. Ha nem volna az a fránya erotika, amely álszenteskedő, farizeus világunkban nehezen vállalható, kínos mellékízt ad történetének. Mégis úgy vélem, hogy az év felét már Los Angelesben töltő Gattyán György felett hiba pálcát törni, még kevésbé megszabadulni tőle.

Igaz, ezt nem is hagyja. A hét elején nyílt meg luxusáruháza az Andrássy úton. Milliárdokat ölt bele, a kivitelezők egymásnak adták a kilincset, mert képtelenek voltak teljesíteni igényeit. Sokan figyelmeztették, hogy bele fog bukni, mert ez a profil a mai Magyarországon inkább ellenszenvet, mintsem keresletet gerjeszt. Nem érdekli, megszállottan minőségpárti. A luxus embere. Saját erőből. És olyan is kell.

A szeptemberben megnyílt Il Bacio di Stile áruház a fővárosi Andrássy úton
Az újonnan megnyílt Il Bacio di Stile áruház a fővárosi Andrássy úton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.