Marnitz István: Offsors

A Fidesz bizalmát élvező kajmán-szigeteki, ciprusi, máltai cégek megnevezték tulajdonosaikat, ezért már nem is offshore-ok. Ezt recsegi ma fideszes, KDNP-s, Rogán Antaltól Semjén Zsolton át. Mert az offshore anyagában és eleve baloldali, ezt értsék már meg, a mienk csakis tisztességes, szorgalmas kis vállalkozásocska lehet, nézzék, ott pityereg, mert ráijesztettek a komcsi vérebek. Vagy a másik: jé, ez itt tényleg az én nevem a cégpapírokban, de hát csak valami fatális félreértésről lehet szó, megcsúszhatott a nyilvántartóban a stempli. Ja, nyilván. Csűrik-csavarják, de mégis érződik a zavar az erőben, a szitu rém snassz, magyarán ez a világ botránya, ennél lejjebb nincs különösebben hova. Amikor napi nyolc offshore-lovagozással levadászták Bajnait, Oszkót, Simort, a megtámadottak hasonló védekezése szintén hamisan csengett: mi az, hogy Ciprus nem offshore, meg hogy jogszerű. Igaz, szintén megnevezték a rájuk sütött cégek tulajdonosait, de hát ez a nagyüzemi karaktervadászat közepette nem nagyon érdekli a Fideszt és sajtóját.

Az érvelés, miszerint ha ismerjük a tulajdonost, akkor a cég nem offshore, nemcsak egy sima ökörség, hanem életveszélyes is. Tehát akinek bizonyíthatóan van offshore cége, annak ebből következően nincs offshore cége, míg akire csak úgy rásütik a bélyeget, az offshore? Értem: az az offshore, ami szerintük az. Hát… régről ismert gondolatmenet. Megvallom, azt hittem, a Fidesz kormányon nem enged majd közel magához offshore-ügyeket. Hogy ennél azért profibbak. Hogy megoldják okosba’ strómanokkal, szomszédokkal, rokonokkal, ügyvédekkel, táskásokkal, közbeszerzéssel, államosítással és még sorolhatnám. Ezzel amúgy láthatólag nincs is gond, de ez az offshore, ez, mint a dudva, itt is, ott is, kidugja fejét, mutatván, hová kell lőni. Az offshore-nak bizonyára hatalmas a csábítása, elképesztő adót lehet így lenyúlni tőlünk, és talán van az a pénz, amiért megéri pár perc kínos magyarázkodás. De nekem aztán mondhatja bármilyen mszp-e14-dk-fidesz-adószakértő yuppie, hogy az offshore a) nem offshore, b) törvényes, c) akkor kést se lehessen árulni. Mert igenis az összes panamában, az orrunk előtt végrehajtott szemérmetlen lenyúlásokban offshore (bocsánat, -szerű) cégek bukkannak fel és kényszerítenek kínos magyarázkodásra eladdig feddhetetlen polgárokat. Látom, hogy a fideszes offshore-ügyekben az agitprop kussot rendelt, sőt az offshore ellen kíméletlen harcot hirdető Lázár János szimata is kihagy az egzotikus cégeket megbízó Rogán-bizottság környékén. A Fidesz tehát nem érzi, hogy emiatt égne a lába alatt a talaj, ami az ellenzéket minősíti. De hadd tartsam én ezt mégiscsak pancserségnek, ami végérvényesen a föld alá hitelteleníti a pártot. Kedves Fidesz, biztos nagyon sok pénzt le lehet nyúlni így tőlünk, de gondolkozzanak el, a végén nem lesz-e mégis veszteséges a szaldó.

Arra így három év után már gondolni se merek, hogy a Fideszben bárki is benn akarná tartani ezt a pénzt az államkasszában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.