Egy hullámhosszon

Minden jó, ha a vége jó, mint a mesében. A mobilszolgáltatókkal kötött egyezség persze inkább hasonlított egy fegyverropogástól hangos abszurd Tarantino-filmre, mintsem romantikus mesére.

A kormány tetemes summát kasszíroz most, de ezzel jól jártak a mobilcégek is, ügyesen tárgyaltak. Állami oldalon is kihozták most, amit lehetett. 2022-ig mindenkinek van elegendő frekvenciája, indulhatnak tehát a beruházások, fejlődhet a magyar népesség internetellátottsága, s még a negyedik szolgáltató előtt sem zárult be az ajtó. E százmilliárdos megállapodás mellett rajzolódik ki csak igazán, milyen „könnyített feltételek” mellett kívánták lehetőséghez juttatni az előző mobiltenderben az állam által gründolt MVM–Posta–MFB céget.

Alig másfél éve tízmilliárd forintért nyerték el a frekvenciacsomagot, amely kisebb ugyan, mint a most osztott, de alkalmas országos hálózatra, s amely most már 28–35 milliárdot ért. A jogszabályok be nem tartásával akkor nemcsak a hármakat zárták ki a licitből, hanem némi adminisztratív ügyeskedéssel olyan külföldi telekomcégeket is, amelyek többet adhattak volna a minimálárnál. Anno nem megfelelően lezárt borítékra hivatkozva golyózták ki az egyik külföldi versenyzőt. Ezek után nem biztos, hogy újra pályáznak. Ki fog sukorózni, nyomozást követelni?

Pikáns, hogy a mostani megegyezés létre sem jöhetett volna, ha a három mobil nem a bíróságon próbálja meg – sikerrel – elérni, hogy megsemmisítsék a korábbi végeredményt, pedig ezzel saját, szintén ebben az árverésben megszerzett apró kis sávjaikat veszélyeztették. (Az állami mobilcég mellett ugyanis kis sávokra licitáltak a piacon lévők is.) Érdekes az is, hogy milyen jogszabályok alapján adta most oda mégis az NMHH nekik ezeket a frekvenciákat, miközben azokat olyan árverésen nyerték, amelynek végeredményét a bíróság megsemmisítette.

Remekül mutatja a stílust (amely maga az ember), hogy a bírósági kudarcot követően sem tárgyaltak, hanem majdnem 12 millió előfizetőt fenyegetve újra a mobilosok felé fordították a revolvert. Mostantól minden sávot pályáztatunk, azokat is, amelyeken már ott vagytok – szólt a hatóság, jótékonyan „elfeledkezve” arról, hogy a Vodafone esetében szerződés szerint még járt volna 7,5 év hosszabbítás. Az rögtön be is perelte a hatóságot, azt üzenve, hogy minden egyes árverést megtámadnak a jövőben. Értsd: nélkülük nem lehet eladni semmit!

Nem kis erőfeszítés mellett ugyanez a csapat hozta össze a tegnapi megegyezést. Tudnak, ha akarnak. De hol járnánk mobiltechnológiánk fejlettségében, ha két éve az egész frekvenciakérdésnek ezzel az attitűddel vágnak neki?Ha nem úgy alkotnak stratégiát, hogy csak önmagukkal egyeztetnek? Ha a piac fejlesztése és a beruházások ösztönzése jegyében a beruházni képes és szándékozó cégekkel érdemben is szóba állnak? De sebaj. Tanul az ember – minden jó, ha a vége jó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.