Olvasói levelek: Az SZDSZ esetleges feloszlatásáról

Sajtóinformációk szerint a Fővárosi Főügyészség a közelmúltban kapott egy beadványt, melyben a Szabad Demokraták Szövetsége Országos Tanácsa (OT) tagjai fölkéri a testületet a párt felszámolására.

Igaz ugyan, hogy az SZDSZ évek óta de facto nem működik, anyagilag is összeomlott, tehát megérett a felszámolásra, de kérdés, hogy ezt a rendkívül fontos feladatot, vagyis a párt feloszlatását ki kérheti. Véleményem szerint semmiképpen sem az a pár ember, aki még az OT tagjának tekinthető, hanem – a párt alapszabályának 85. h) pontja alapján – csakis egy küldöttgyűlés határozata adhat erre jogot, mégpedig – a 86. pont alapján – „a regisztrált szavazati jogú résztvevők kétharmadának szavazatával”. Azonban küldöttgyűlés nemhogy nem volt, de még az összehívására sem került sor, a még meglévő párttagok nagy része pedig csak a médiából tudta meg ezt az eseményt.

Lehet, hogy határozatképtelen lenne a küldöttgyűlés, vagy esetleg csak ugyanazok jönnének össze, akik a felszámolás kérését eldöntötték, de föloszlatásról az OT nem dönthet. Egy valamikor 25-30 ezer tagot számláló, s minden jóban, rosszban közösen döntő csapatot így nem lehet eltüntetni! Ezt én a 24 éves tagságom okán kikérem magamnak! Nagyon remélem, hogy a Fővárosi Főügyészség is ezen az állásponton lesz, és a felszámolás helyett a küldöttgyűlés összehívására fogja utasítani az OT-t. Ha pedig ott is hasonló döntés születik, akkor szomorú szívvel teszek majd egy szál virágot a felszámolást elrendelő határozatra.

Szegő Eta, az SZDSZ tagja, többszörös volt önkormányzati képviselő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.