A pofozóbábu

Bármit is gondoljunk az előző vezetésről – e sorok írója egyébként is különösen hálás lehet Szalai Annamáriának, mert a valóságshow-kutatása az NMHH finanszírozása nélkül nem jöhetett volna létre –, azt el kell ismernie mindenkinek, hogy Szalai pofozóbábu-szerepet vállalt.

Következésképp az új vezetőnek is tisztában kell lennie azzal, hogy ő is megkapja ezt a szerepet. Szalai Annamáriától a tűrés és a konfliktuskezelés mindenképpen tanulható. S bár a közhivatalok vezető funkciói nem hősiességről, áldozatvállalásokról, pofozóbábuságról vagy verőlegénységről kellene, hogy szóljanak, a közmédia mindenütt a világon komoly kritikai nyomásnak van kitéve. Nálunk nagyobbnak, és nem ok nélkül.

Az új elnöknek – Karas Monikának – elég nehéz örökséggel kell megküzdenie. Szalai tapasztalatát még az ORTT véget nem érő vitái közt szerezte, ami ugyanakkor igen jó iskola lehetett a konfliktuskezelés terén. (E téren az új jelöltnek is van tapasztalata, panaszbizottsági elnök is volt.) A 90-es években azért mindenki beleszocializálódott az eljárásrendek fontosságába, a panaszkezelésekkel kapcsolatos jogi és etikai érvelésekbe, de sajnos a kiegyensúlyozottság értékének kikényszeríthetetlenségébe, egyfajta politikai cinikusságba is.

Egész Európa bűne, hogy a közmédiumok ellenőrzése fölött őrködő személy politikától való elszakadását még értékként is alig, jogilag pedig sehogy sem igyekszik biztosítani. Márpedig ezt a kevéssé sikeres demokráciák maguktól nem tudják megoldani. Pedig milyen jól járt volna ezzel Szalai Annamária is, most pedig utódja, ha ez megvalósulhatna, hiszen legitimitása növekedne, pofozóbábu-szerepe valamelyest csökkenne. Igencsak a probléma felszíni kapargatása az a változtatás, hogy a miniszterelnök nem kinevezi, hanem jelöli az NMHH vezetőjét. Alapvetően az etikai oldallal van a baj ugyanis.

S ha már az etikai kérdés szóba kerül, elérkeztem mondandóm lényegéhez. Ahhoz, hogy mit is kell/kellene megváltoztatni Karas Monikának. Mert nem helyes értékek nélkül, hatalommaximalizálási szempontoknak engedelmeskedve közintézményt szolgálni. Viszont egy helyes folyamat az alábbi lépéseket tartalmazza. Először is minden hátsó szándék nélkül felvetjük a kérdést, hány civil, harmadik típusú, hány kereskedelmi és hány közszolgálati felületet kívánunk biztosítani. (Akármekkora a csatornabőség, amíg annak korlátai vannak, ez felvetendő.)

Demokratikus válasz kell arra is, hogy milyen zenei, illetve beszélgetős arányokat szeretnénk. Ezeket akár társadalmi vitára is bocsáthatjuk, s nyilván az értelmiségiek több igényes, beszélgetős rádiót szeretnének,mások meg több zene mellett voksolnak. Valamit azonban kiforr magából a társadalom, az elittől vagy a populizmustól és a kereskedelmi érdekektől függően. Az elveket aztán feltöltjük konkrétumokkal, s ha politikai típusú csatornák vannak, hát köztük is valamiféle arányosságra törekszünk, de itt is dönthetünk, hol húzzuk meg a szólásszabadság határait, ám előbb a határt elvszerűen kell tisztázni.

Karas Monikának olyan intézmény vezetését kell átvennie, melyben még senki sem kért bocsánatot amiatt, hogy az elveket megelőzték a politikai érdekek. Amikor például azt állították, hogy beszélgetés helyett több zenére van szükség, az a Klubrádió ellehetetlenítésének első elvszerűtlen próbálkozása volt. Egy hivatal nem kaphat olyan küldetést, hogy egy konkrét csatornát lehetetlenítsen el, s találjon ehhez jogi eszközöket. Nem kaphat és nem is vállalhat el ilyen feladatot. Sőt, a látszatra is ügyelnie kell, hogy intézkedései, pályázati kiírásai ne is keltsék azt a gyanút, hogy alantas szándékok vezérlik.

Ha kitartóan kapcsolgatunk a televíziós csatornák közt, egész biztosan elkapunk egy olyan tömegfilmjelenetet, amelyben megy a bunyó, győz az idegen, a közösség vezetője ezt nem bírja elfogadni, alattomosan meg akarja ölni a győztes idegent, valaki azonban a lövés, a nyílvessző, a dárda stb. elé ugrik, s így megmenekül a győztes. Ám nem ez az érdekes, hanem hogy a közösség az alattomban merénylő vezetőjét felkoncolja vagy kitaszítja, lefokozza stb. Más verzióban a csoporthoz tartozó alattomos megnyilvánulást a csoport legfőbb vezetője bünteti, mert igazságos a bandavezér, a király vagy a törzsfőnök.

A morális mese – tömegfilmben, tehát akár innen is tanulhatunk! – mindig ugyanarról szól: létezik korrekt küzdelem, mely fontosabb a csoportérdeknél, és létezik féltékenység és alattomosság, amelyet a csoport sem tűrhet, még ha a nevében és érte követik is el. Nos, nem tudom, lehet-e érteni, mit állítok ezeknek a filmjeleneteknek a felemlegetésével. Tudjuk, hogy az ORTT sem volt korrekt. Már megalakulásának pillanatában áthágta a saját maga által felállított normákat (az Íris TV helyett az RTL Klub-ot hozta ki győztesnek.) Még a magyar bíróság is kimondta, hogy helytelenül járt el. De soha nem kért senkitől elnézést, senki nem törekedett arra, hogy morálisan is megtisztuljon.

Az NMHH-nak ugyanaz a Klubrádió ügye, mint ami az ORTT-nek a vesztes Íris-per volt. S erre az intézményre is erodálódás vár, ha morális alapjai nem lesznek, mert nem minden a működőképesség. A mostani médiatörvény működőképességet biztosít az NMHH-nak, de igen komoly áron. Azon az áron, hogy mindenkori vezetőjét kirakja pofozóbábunak. Nem úgy, ahogy Nyugaton, ahol a részletekről vitatkoznak, hanem úgy, hogy állandó legitimitási és morális problémának teszi ki.

A szerző médiaszociológus

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

–
– A Kárpát-medence fölött az ég... ööö... hogyismondjamcsak... szóval izé... hát egy kicsit ugye borús, de higgyék el, kedves nézőink, hogy szerkesztőségünk ezzel nem ért egyet, sőt, mi mindannyian napsütésre szavaztunk! MARABU RAJZA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.