Rendjelek

Ahol nem a polgárok szabadsága szüli a rendet, ott az ő nevükben, rájuk hivatkozva az államot kisajátítók teremtenek rendet. 

Mind gyakrabban zárják le a kormányfő házának utcáját azzal a bornírt indoklással, hogy az épületben védett személy tartózkodik, akinek szabad mozgását és közlekedését a Terrorelhárítási Központ kiemelt feladata biztosítani, a lezárt utca felé tévedő járókelő pedig azt gondolhatja, hogy a védendő személy talán maga a miniszterelnök, aki netán fél. Továbbá: a Terrorelhárítási Központ főigazgatója cáfolja hivatalosan a bulvárhírt, hogy a TEK ellenőrizte volna a kormányfő lányának esküvőjére meghívottak névsorát.

És még tovább: a közrend nevében a rendőrség bármikor fokozott közúti ellenőrzést rendelhet el, minden gyanú nélkül mindenkit igazoltathat, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja, mert körözött személyeket és gépjárműveket akar kiszűrni, fenn akarja tartani a közbiztonságot, meg akarja teremteni a személy- és vagyonbiztonságot, meg akar előzni a jogellenes cselekményeket és a közlekedési baleseteket, ami mind helyes volna, ha nem feledkezne meg közben az ártatlanság vélelméről, amíg azon fogadkozik, hogy a békés állampolgárokat nem fogja zavarni, éppen őket zaklatja.

A védett személyek és egyéb jogosultak, ha kórházba mennek, egy zárt udvari bejárathoz hajthatnak szolgálati autójukkal, jól védhető, tévés, telefonos, fürdőszobás VIP-kórteremben fekhetnek a golyóálló ablaküvegek mögött, védve nemcsak a fertőzésektől, hanem a kíváncsiskodóktól és az esetleges atrocitásoktól, külön páncélszekrényben tárolhatják leleteiket, fontosabb embereknek lezárható előtér és fogadószoba jár, tévés, videós, internetes tárgyaló, szolgálati helyiség a kormányőröknek.

Száz bűnmegelőzési tanácsadót, iskolarendőrt képeznek ki, ők majd az igazgatóval egyeztetve, de főnökeik parancsait végrehajtva óvják az oktatási intézmények rendjét, védik a fiatalokat a bűncselekményekkel szemben, miközben az átlagos rendőrök az utcán, plázában bármikor igazoltathatnak, felelősségre vonhatnak bárki ránézésre iskoláskorút, nem iskolakerülő-e.

A TEK főigazgatója törvénymódosítást akar, mert a mostani szabályozás a fegyverhasználat terén annyira megköti a rendőr kezét, hogy az a szimpla hétköznapokon helyénvaló ugyan, de például egy túszejtésnél már nem…

Ahol nem a polgárok szabadsága szüli a rendet, az államot kisajátítók teremtenek rendet. Ott nemcsak a vezetés, hanem a lakosság nagy részén is lassan eluralkodik a paranoia, ott mind határozottabb alakot ölt az erőszakszervezetek uralma a hétköznapi szabadság fölött, de ahol nem is ez a legfőbb baj, hanem, hogy a polgár mind jobban kezd félni a saját szabadságának fantomjaitól, s mind jobban hiányolja, óhajtja, majd akarja az egyenruha rendjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.