Mint a kisgazdák ’45-ben

T. Szerkesztőség, szóvá kell tennem azt a reménytelenségbe hajló pesszimizmust, amely a lap augusztus 26-i számában közölt írások nagy többségéből árad, és akarva, nem akarva azt sugallja az olvasóknak, hogy minden erőfeszítés hiábavaló, mert Orbán Viktort nem lehet legyőzni.

Az indokolatlan borúlátás épp olyan hiba, mint a túlzott optimizmus. Hadd világítsam meg ezt egy példával. Hosszú életem egyik első meghatározó emlékei közé tartozik az 1945. novemberi országgyűlési választás, a magyar történelem első igazán szabad és tiszta képviselőválasztása. (Ezt nemcsak szavazópolgárként, hanem mint a Kisgazdapárt listáján szereplő képviselőjelölt éltem meg. A pártok nem indítottak egyéni jelölteket, csak országos listákra lehetett szavazni.) A választásokra izgalommal készült az ország népe, és csak kevesen bíztak abban, hogy a polgári pártok sikereket érhetnek el a Kommunista Párt és a Szociáldemokrata Párt alkotta munkáspárti szövetséggel szemben. Mivel az országot megszálló szovjet hadsereg és a főhatalmat gyakorló Szövetséges Ellenőrző Bizottság minden támogatást megadott a marxista pártoknak, s azok propagandája elnyomott minden más hangot, a választási kampány alatt olyan nyomasztó fölényben látszottak lenni a polgári pártokkal szemben, hogy az eredmény aligha lehetett kétséges: még a legmerészebb derűlátók sem tudták elképzelni, hogy a polgári eszmék zászlóvivője, a Kisgazdapárt legyőzheti a szélsőbaloldalt. Csak kevesen mertek bízni a sikerben. És láss csodát: a novemberi szavazáson a Kisgazdapárt 57 százalékos elsöprő győzelmet aratott! (Hogy ezzel a többséggel a KGP nem tudott élni, és két év múlva bekövetkezett a bukás, annak rajtunk kívül álló okai voltak.)

Egy választás mindig többesélyes, és a kimenetele az utolsó percig bizonytalan. Ki-ki vérmérséklete szerint találgathat, jósolhat, de nem jó a közvéleményt arra hangolni, hogy a küzdelem eleve reménytelen. Remélhetőleg az általam kifogásolt cikkek/vélemények nem fogják elvenni a kedvét egy szavazónak sem, hanem arra ösztönzik az ellenzéki erők vezetőit, hogy az ügy iránti alázattal összefogjanak és új korszakot nyissanak a magyar politikában. Mert Orbán Viktornak mennie kell!

Stirling György

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.