Óra

Előfordult már a diplomáciatörténetben, hogy egy tárgyaláson megállították az órát, mert határidőre nem tudtak megegyezni a vitatkozó felek. Olyan azonban még nem történt, hogy e hét szerdáján azt mondják, múlt hét csütörtök van, aztán egy napra rá meg, hogy elkezdődött a jövő. Hát most ez is megtörtént.

A heves pengeváltás után tegnap felmelegített MSZP–Együtt–PM-egyeztetés eredménye, hogy 75-31 arányban külön indítják el jelöltjeiket a 106 egyéni körzetben a választásokon. Nem indulnak egymás ellen, de – feledve a korábbiakat – nem lesz közös lista. Következésképpen közös miniszterelnök-jelölt sem, ellenzéki győzelem esetén az lesz a kormányfő, aki a legtöbb szavazatot szerző párt listáját vezette. A kampányban ma még felmérhetetlen előnyökkel és hátrányokkal Orbán Viktornak tehát egyszerre két potenciális kihívója is van, miközben egy – nincs.

Felesleges vitatkozni, hogy a rosszak között a legjobb egyezséggel ki bukott és ki nyert, mert végül is egymást gyűrték le (legfőképpen pedig az MSZP mellett az Együtt–PM megüresedő helyére aspiráló kisebbeket), kiegyeztek a döntetlenben. Nem kell ugyanis már a másikkal foglalkozniuk, foglalkozhatnak a Fidesszel, az újrafogalmazott köztársasággal, és kezdhetik meggyőzni saját táborukat, hogy a győzelemért egy-egy körzetben adott esetben a másik párt emberére kell szavazni. Nem lesz könnyű, akkor sem, ha közben az Együtt–PM idegeit nem borzolja Mesterházy Attila közös kormányfőjelöltsége, az MSZP-nek pedig nem kell meghasonlania saját magában Bajnai Gordon hasonló ambícióitól.

Legalábbis ma még nem. Megállíthatták volna múlt pénteken az órát, de nem tették. Holnap pedig holnap lesz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.