Marnitz István: Tévhő

Újra indul a rezsikampány, és jövő áprilisig meg sem áll. A Fidesz kommunikációs ébredését egyelőre az önkormányzati távhőszektor 560 milliója bánja, de jön még más is.

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos a hét végén arról tájékoztatott, hogy a fogyasztóvédők tíz távhőcégnél 56 ezer hibás számlát találtak, és az általa alkotott új szabályok szerint a cégeknek minden érintett fogyasztónak 10 ezer forintot vissza kell fizetniük. Azon ne akadjunk fel, hogy rendszeresen egy Fidesz-képviselő számol be egy elvileg független hatóság elvileg folyamatban lévő vizsgálatainak eredményeiről. Mintha ismét véletlenül az ítéletet olvasták volna fel – ez a permanens fülkeforradalom sajátja.

A törvényesség őrei eközben csak azt nem értik, miként kérdezhetünk rá az érintett cégnevekre egy eljárás közepén. Alakul a dolog, a szokásos vicces vonalon folytatódik a Fidesz rezsikommunikációja, azon rém egyszerű és önmagában akár indokoltnak is nevezhető döntés körül, hogy csökkentik az energiadíjakat. Orbán Viktornak megvan rá a joga, él vele, vállalja a következményeket, ennyi – is lehetne.

Csakhogy Orbánnak ez nem elég. Ki akarja szekálni innen az energiaszektor külföldi befektetőit. Ehhez hazudni, csúsztatni, fröcsögni kell. Fenyegető verőemberszerepre vállalkozott a csapat, a célszemély mindig valahogy elgáncsolódik, a pohárkészlet leverődik, a festmény megsérül, a kutyát holtan találják, de ez csak véletlen, nem fenyegetés, dehogy, bár egy önkéntes távozást – szomorúan, de – tudomásul vennénk.

Ennek jegyében zajlik a Németh Szilárd, Németh Lászlóné, Rogán Antal vagy Lázár János fémjelezte törvényalkotás és -alkalmazás. Csak a mostani távhőbírsághoz vezető utat tekintve: először is az áram- és gázcégeket „új, egyszerűbb” számlaképre kötelezték, ami cseppet se lett egyszerűbb, ám kétségtelenül megújult, hisz hatalmas színes bokszban kell hozsannázni a rezsicsökkentést, és aki nem állt rá két hét alatt, azt megbüntetik, sőt a megbüntetett energiaszolgáltatók összetehették a két kezüket, hogy a számlánként 10 ezer forintról szóló szabály náluk még nem volt hatályos.

Később kissé elnagyolt szabályok születtek a többi rezsicég – víz, szemét, távhő, kéményseprő stb. – számlaképéről, a távhőcégek ezt bizonyára igyekeztek értelmezni, talán nem mindenki tartotta azonnal a legfontosabbnak a rezsicsökkentés „színes” kiemelését, hát csengethet ügyfelenként egy tízest, sőt ha mindent betartottak, de nem teljesen előírásos beszámolót küldtek a fogyasztóvédőknek, akkor Németh Szilárd szerint „meg akarták téveszteni, lépre akarták csalni” a hatóságot, nyilván a magyar családok rezsicsökkentése ellen harcoló Barrosótól meg a tudjukkiktől kapták az ukázt. Az meg, hogy a törvényesség jegyében pont önkormányzati cégeket sikerült jól megvágni abszolút mondvacsinált okokból, pech, elhanyagolható mellékkörülmény. De őket hova akarják űzni?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.