Révész Sándor: Álomterápia

A rabszolgaság eltörlésének századik évfordulóját ünnepelték ötven éve, amikor Martin Luther King jr. a washingtoni Lincoln Memorial lépcsőjén negyedmillió türelmesen türelmetlen ember előtt tizenhatodik (!) szónokként elmondta tizenhét perces „álombeszédét”.

Ez a beszéd nem az álommal kezdődött, hanem a feketéket fölszabadító százéves pillanat, a „boldog hajnalhasadás” magasztalásával. És azzal folytatódott, hogy a feketék száz évvel később sem szabadok. Már nem rabszolgák, még nem szabadok. És e tények nem rombolják le egymás jelentőségét. A különbség a rabszolgasághoz képest, a különbség a szabadsághoz képest egyaránt és egyszerre jelentős.

Ezt King tiszteletes úgy tudta érzékeltetni, hogy az „egyrészt” nem hatástalanította a „másrészt”. Hanem fölerősítette. Nem lélekölő „hiába voltként”, hanem lélekerősítő „nagyszerű voltként” hatott a felszabadítás emléke. Innen vette lendületét az a beszéd, melyet Amerika történelmének leghatásosabb szónoklataként tartanak nyilván. A polgárjogi mozgalom, mely az ötvenes évek közepétől kezdve hatalmas és hatásos erőszakmentes akciókkal „tematizálta” az amerikai közéletet, ötven évvel ezelőtt a csúcspontjára ért, és a hatvanas évek közepére a rabszolga-felszabadítással összemérhető eredményeket hozott.

Megszűnt az apartheid, az intézményes kirekesztés, az alsóbb rendű állampolgári státusz, lezárult a lincselések kora. Elismertetett, hogy a nemzet pozitív megkülönböztetéssel tartozik a negatív megkülönböztetés ezernyi formáját elszenvedett és elszenvedő polgárainak, a mélyből indulóknak, és, ahogy azt King tiszteletes mindig hangsúlyozta, nem csak a feketéknek!

Ma törvényes és formális diszkrimináció nincs, informális, társadalmi diszkrimináció van. Módos, fekete középosztály is van. A feketék nagy része viszont továbbra is „az anyagi jólét nagy óceánjának a közepén a szegénység magányos szigetein él”, ahogy King 1963-ban fogalmazott.

A feketék között kétszeres a munkanélküliek aránya. A fizetésük minden szinten közel negyedével marad el az azonos képzettségű fehérekétől. A fekete családok átlagjövedelmét 2009-ben évi nyolcmillió forintra tették. „Nekem legyen mondva” – gondolhatja a kedves olvasó, de nem gondolná, ha ott lenne fekete, ahol a fehér családok átlagjövedelme 13 millió forint. Folytathatnánk a hátrányok sorolását a közszolgáltatásokkal, az oktatással, az infrastruktúrával stb., stb., és bevégezhetnénk a gettóvilággal. Ezt a jelent kellene most olyan önerősítő módon összekapcsolni a múlttal, ahogy King tudta.

Kingék polgárjogi mozgalmának volt három számunkra kivált fontos sajátossága. Egy: igen sok fehér vett benne részt. Kettő: az emberjogi és a szociális követelések egységben álltak. Kingék tudták és hirdették, hogy ezeket szétválasztani nem lehet. Három: Kingék szemben álltak mindenféle fekete öncélúsággal, szeparatizmussal. Az integrációt hirdették. King így köszöntötte a közönségét: „Boldog vagyok, hogy együtt lehetek veletek a mai napon, mely úgy fog bevonulni a történelembe, mint nemzetünk történetének legnagyobb szabadságtüntetése.” Nem a feketéké. A haza egészéé. King álmában fekete és fehér gyerekek és felnőttek játszanak, élnek, dolgoznak együtt. Az álom lényege az együttlét mint az ország életének normális formája.

Kinget több Amerika vette körül. A polgárjogi követeléseket a törvényhozásba átemelő Kennedyeké. És Hoover FBI-áé, mely Kinget lehallgatta, nemzetbiztonsági veszélynek tekintette, mindent megtett a lejáratásáért, és még öngyilkosságra biztató levelet is küldetett neki. Az élet bonyolult: a lehallgatási engedélyt Robert Kennedy igazságügy-miniszter írta alá, elnök bátyja tudtával. És volt még az az Amerika, mely mindhármukat meggyilkolta.

Barátkozás Martin Luther King viaszszobrával
Barátkozás Martin Luther King viaszszobrával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.