Semleges

Félmilliárd adóforintot készül arra fordítani az állami iskolakezelő, a KLIK, hogy megteremtse a világnézetileg semleges oktatás feltételeit Hajdúsámsonban. Ami egyrészről igazán úri gesztusnak mondható: mérjük csak ezt az összeget mondjuk ahhoz a 32,5 milliárdhoz, amelyet saját bevallása szerint a pedagógusok béremelésére fog az idén fordítani az oktatási kormányzat. Hatvanöt hajdúsámsoni iskola jönne ki belőle, és hát óhatatlanul fölmerül a kérdés, hogy ha pont most nem épülne iskola Hajdúsámsonban, akkor ennyivel több jutna béremelésre? Krétára? A KLIK irodáinak berendezésére? És akkor az iskolák visszakapnák a tőlük még a tavasszal rekvirált irodabútort és számítógépet?

Másrészről felettébb bicskanyitogató gesztus is ez az iskolaépítés az állam részéről. Tegye fel a kezét, aki nem tudja, hogy az országban sok tucat olyan település található, amelyikben kizárólag egyházi iskola működik. A kis falvak éveken át az egyházakhoz menekítették az intézményeiket, hogy megmaradjanak, de pénzükbe se kerüljenek. A Fidesznek eddig sosem fájt, hogy így sérül a világnézeti semlegesség követelménye – naná, a többi iskola hóna alá a nagy egyházak nyúltak, nem a Hit Gyülekezete. Az az egyház, amelyet sem lenyelni, sem kiköpni nem tud a kétharmad: a furfangosan gyurmázott egyházi törvényből kihagyni nem merték ugyan, de azt se bírnák ki, hogy ne jelezzék nekik, mások azért lényegesen egyenlőbbek, mint ők.

A hajdúsámsoniak persze megoldják. Legyintenek, és debreceni iskolákba viszik a gyereküket. De velük együtt mindenkinek számítania kell rá: bárhogy csomagolja is a tetteit, bármit mutat is gesztusnak a kormány, minden tette mögött ott van a valódi cél. És addig dolgozik, amíg eléri.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.