Pórázon?

A budapesti XIII. kerületi kutyatartók jogellenesnek tartják, hogy közterületen a kutyát nem szabad póráz nélkül sétáltatni. Ennek előírása hatalmi túlkapás. Régi kutyás vagyok, ha már nincs is kutyám. Magam az agyonszabályozás ellensége vagyok, de úgy vélem, hogy a fenti esetben nem a kutyásoknak van igazuk.

A kilátásba helyezett büntetések nagyságát azonban gorombán túlzónak tartom. Régi kutyás etikai szabály, hogy a kutya a közterületen és a tömegközlekedési járművön csak kísérővel, pórázon és harapást meggátló szájkosárral ellátva mozoghat, szabadon nem. Más kérdés, hogy sokan olyanok tartanak kutyát, akiknek nincsen meg az állattartáshoz feltétlenül szükséges szakismeretük, továbbá esetleg még intoleránsak is másokkal szemben. Tartanak kutyát úgy is, hogy nem képesek az állat szükséges életterét és szükségleteit biztosítani. Én mindig javasoltam a kutyák kiképzésében való részvételt, ahol tulajdonképpen a tanuló nem is a kutya, hanem annak gazdája. A kutya viselkedésében hasonlóvá válik a gazdájához. Neveletlen kutyának a gazdája is az.

Balássy Zoltán
Gödöllő


A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.