Marnitz István: Önoffshore-ozók

Adott az új klímaügyi államtitkár, külön neki csinált poszttal. Több milliárd forint ura. Össztársadalmi hozadéka eddig szerény, de nem is szószátyár, köszöni szépen, dolgozik.

Másfél évvel ezelőtti felvételijekor sem beszélt feleslegesen, így nem említette, hogy egy ciprusi cég kézbesítési megbízottja. Ami jogszerű. A kormány illetékes szervei, lekáderezték vagy sem, engedték tovább. Tett-vett, haladt a ranglétrán fölfelé, egészen az államtitkárságig. Míg nem megpendítettük, hogy az életrajzban szereplő cégekkel nincs minden rendben. Az emberektől vagy 40 milliárdot síboló Baumag Király Lízingjénél kezdett, igaz, távoztakor még távol volt az összeomlás.

Utána jött egy szocialista kötődésű lízingcég, de hát ilyen állat ugyebár nincs. Aztán jött a napelembiznisz, de nem azért, mert a bizonytalan ágazatoknál lehet igazán a zavarosban halászni. Az üzleti siker nem ütött be, maradt a végrehajtás, felszámolás, igaz, akkor már szintén rég máshol járt. Ködös előzményekkel újabb megújulóenergia-céget alapít, de a lendület itt is kifúj, az a fránya adófizetés, az valahogy nem megy, közben lesz egy ciprusi társaság, szándék szerint nem, de tényszerűen offshore, és nem azért, hogy adót csa... tornázzunk, csak valaki ezt kérte, fél évvel a felszámolás előtt az édesapa lesz az ügyvezető, de nem ám a csőd, hanem a minisztériumi megújuló energiás poszt előérzete okán.

Gyorsan fel is állunk a nem offshore cég igazgatói székéből, részünket pedig eladjuk a feleségünknek, hisz már miért ne vehetne a nej részesedést a férjtől, a nagyszoba kész tőzsdeparkett. Hogy aztán annál nagyobbat ámuljunk, amikor kiderül, a ciprusiak szerint még ma is miénk a nem offshore cég, nyilván csak valami fatális félreértésből adódóan, az a legendás ciprusi trehányság, persze, kismillió ilyen félreértésről hallani nap mint nap, amikor valami fejesről kiadnak egy cégkivonatot.

A múlt ködéből felsejlik egy másik megújulós, az adóval szintén hadilábon álló cég is, amelyet látszólag változatlanul vezet, az apró betűs rész szerint már rég nem, csak nincs utód, de ez aztán már igazán nem az ő sara. Megújulóenergiás állami előmenetelünk közben feleségünk vérszemet kap, és a bt.-je egyre-másra veszi a megújulós cégeket, de hát mi közünk hozzá, rossz az, aki rosszra gondol.

A Fidesz hallgat, biztos a keresztényi megbocsátás jegyében, amint azt oly sokszor alkalmazza a háza táján felbukkanó offshore-gyanús kádereken. Az alany előélete alapján nyilván tökéletesen alkalmas, nem hagyhatjuk csak úgy félben embereink felépítését. Jó, ha ennek a tizede derülne ki egy baloldali figuráról (vagy sajtójuk csak úgy, a szokásos karaktergyilkolászás közben sütné rá a bélyeget az aktuális célszemélyre), civiljeik évekig műanyag offshore-lovagokat dobálnának utána az utcán. De hát ez az ország így működik, mehetnek tovább a kvóta pénzek, természetesen nem a nej bt.-jének, hisz van még az országban pár állami támogatásra érett, Orbán Viktor szívéhez közel álló, igaz magyar vállalkozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.