Varga G. Gábor: Nekik a Balaton

Annyi fesztivál van, ember legyen a talpán, aki kiigazodik köztük: kisebb, nagyobb, profibb, gagyibb, önszerveződő és kőkemény üzlet. Fanyalogni nincs miért, a közönség majd eldönti, melyik maradhat meg jövőre is.

Végre elindult valami. Feltaláltuk a meleg vizet: az első Sziget után húsz évvel egyre több turisztikailag fontos helyen végre szerveznek valamit az oda látogatóknak. Másutt arra jöttek rá, hogy a jó programok sorával, melyet elneveznek fesztiválnak, közönséget lehet csalogatni. Ki indulna el, teszem azt, kútfőből bort kóstolni Erdőbényére? Kevesebben, mint amennyi embert a Bor, Mámor... Bénye nevű fesztivál vonz.

Triviális, mégis innovatív a most startoló Nagyon Balaton: LGT-vel, sok programmal, északi és déli parti helyszínek koordinációjával. Aki lemegy a négynapos hosszú hétvégén, minden napra talál programot. Utaznia is kell, de legalább jobban megismeri a tóparti településeket, nagyobb kedve lesz visszatérni. Végre van mit csinálni a Balatonon. Akkor is, ha rossz az idő, ha elég volt a napból, vagy épp rossz a lángos. Füreden, Lellén és Zánkán is van már bornap, -hét és -fesztivál.

A huszadikai hosszú hétvégén amúgy is sokan vannak a tónál évről évre, miért ne lehetne még egy kis bevételre szert tenni, és a fürdőzésnél többet nyújtani? A Nagyon Balaton egyszersmind arra is egy, az eddigieknél nagyobb léptékű próbálkozás, hogy megmutassa: attól, hogy a Balcsin van két igazán népszerű város, Siófok és Füred, a többieknek is van esélyük nagyobb tömeget magukhoz vonzani. Feltéve, ha a nyugati medencébe is beköltözik végre a kapitalizmus, vagy minimálprogramként legalább kiköltözik a szocializmus.

Ha valaki bejelentkezik egy kávézóba, hogy össze lehet-e tolni az asztalt, mert jönnénk harmincan másfél órára, akkor nem azt kérdezik tőlük: de akkor hová ülnek majd a vendégek. A tó körüli infrastruktúra- és ingatlanállomány jelentős része még a szocializmus lepusztult vagy nagy küzdelemmel állagmegóvott maradéka, ezért a tartósan sikeres fesztiválokhoz az is kell, hogy a lecsábított tömeg találjon megfelelő szállást, parkolót, vendéglőt.

Mindazt, aminek a hiánya még a jó programok ellenére is elriaszt. A tömegeket megmozgató, egyre szélesebb kínálatú és ezért új közönséget is vonzó fesztiválok jó irányt jelentenek. Még akkor is, ha a Nagyon Balaton időzítése mutatja, hogy a tónál huszadikán este a tűzijátékkal a szezon is véget ér. Az a hétvégén kiderül, elbírja-e még a piac a Nagyon Balatont. Elvégre verseny van a fesztiválok között is, mert a közönség pénztárcája nem bőségszaru, a legtöbben keresik az olcsóbb lehetőséget, hiszen nem otthon rajzolják a forintot. Nagyon meg kell gondolni, hogy melyik eseményre mennek el, ha egyáltalában telik még valamelyikre. Különösen a szezon végén. A Balaton onnantól lesz igazán „Nagyon”, amikortól a magyar közönségnek a 21-i ébredést követően is lesznek komoly tervei a tónál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.