Nagy étvágyú katasztrófavédelem

A katasztrófa előre nem látható időben, helyen bekövetkező, több ember életét, testi épségét veszélyeztető, valamint szinte meghatározhatatlan nagyságú természeti vagy (és) anyagi károsodást okozó esemény.

A fogalom legfontosabb része, hogy előre nem látható időben és helyen következik be. Tehát ezek szerint még az árvíz sem tekinthető katasztrófának, hiszen előre jelezni tudjuk – ha nem is teljes pontossággal –, hogy hol, mikor következik be. Katasztrófára példaként a földrengést, vörösiszap-ömlést, repülőlezuhanást stb. lehet említeni. Katasztrófa igen ritkán, talán évtizedenként fordul elő az országban. Akkor minek ennek az elhárítására egy mamutszervezetet létrehozni, fenntartani?

A megalománia miatt. Létének szükségességét bizonyítandó a szervezet elkezdi magához vonnia különböző, a legtöbb esetben egymáshoz nem is tartozó feladatokat. A legkézenfekvőbb a tűzoltóság feladatainak megszerzése volt, hiszen a későbbiekben is erre a „volt” szervezetre épül minden. A rendszerváltáskor a HM-től a BM-hez került polgári védelmi szervezet kereste a helyét, itt megtalálta.

Hasonló feladatokat ellátó szervezet ma is működik a honvédségen belül, sőt: Móró Lajos, a HM EI vezérigazgatója szerint nincs kizárva, hogy a közeljövőben „havária-akciócsoportokat” hoznak létre, amelyek bevethetők lennének erdőtüzek, árvizek esetén. Ezután következett egyes vízügyi feladatok megszerzése. Még inkább rendszeridegen a későbbiekben megszerzett kárfelmérési, helyreállítási, kártalanításmegszervezési, vállalatirányítási feladatok ellátása.

Mindez nem volt elég, a legutóbbi hírekben hallhattuk, hogy egyes helyeken baj van a kormányunk által átszervezett hulladékgazdálkodási közszolgáltatás folyamatosságának biztosításával. Valakinek erről gondoskodni kell, és a feladat ellátásával a katasztrófavédelem területi szervét bízta meg a kormány. Kérdésekre az OKF illetékese tájékoztatta az érdeklődőket arról, hogy ők maguk nem végeznek szemétszállítást. De vajon meddig? Az eddigi feladatbegyűjtést látva csak remélni lehet, hogy a „jó étvágyú” OKF nem tereli be a kukásautókat is a tűzoltólaktanyákba.

Dr. Jókai Oszkár, a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség tiszteletbeli alelnöke, ny. tű. vezérőrnagy

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.